Германският бизнес не вижда заплаха за инвестиции в Русия
Германският бизнес не вижда заплаха за инвестиции в Русия / netinfo

Военният конфликт в Кавказ за момента не е довел до намаляване на деловата активност на работещите на руския пазар фирми от Германия, съобщава „Дойче Веле“.

„Не знам за нито един голям германски инвестиционен проект в Русия, който в момента да е бил поставен под съмнение“, заяви в интервю за „Ханделсблат“ влиятелният председател на Източния комитет на германската икономика Клаус Манголд. Наистина, някои компании са отложили с два-три месеца набелязаните капиталовложения, добави той. „Но ако събитията се развиват в посока Студена война, в инвестиционната политика може да се настъпи смяна на приоритетите“, предупреди Манголд, но веднага добави, че в момента подобна тенденция не са наблюдава.

Той призова да не се взимат на сериозно звучащите в момента изявления в Москва за преразглеждане на плановете за влизане в Световната търговска организация. „Русия се нуждае в по-голяма степен от СТО, отколкото ние се нуждаем от нейното членство“, отбеляза ръководителят на Източния комитет.

Без членство в СТО, Русия няма да може да се превърне в надеждна страна за дългосрочните инвеститори. Има компании, които просто в противен случай няма да стъпят в Русия, отбеляза Манголд.