„Газ дьо Франс” влиза в „Южен поток”
„Газ дьо Франс” влиза в „Южен поток” / netinfo

Френският газов гигант „Газ дьо Франс” е дал категорична заявка за участие в руско-италианския проект за газопровода „Южен поток”, съобщи за Дарик евродепутатът Атанас Папаризов. Компанията бе спрягана за седми участник в мащабния европейски проект за газова тръба „Набуко”.

„Газ дьо Франс” бе един от най-желаните партньори за мега тръбата „Набуко”. След приемането на германския гигант RWE в проекта обаче се появиха информации, че френската компания ще се включи в изграждането на конкурентния „Южен поток”. Атанас Папаризов потвърди пред Дарик, че французите ще се присъединят именно към проекта за руско – италианска тръба. Аз съм сигурен, че ще се присъедини, защото в разговорите, които съм водил с представители на „Газ дьо Франс” този въпрос се счита за съвсем предстоящ, допълни Папаризов. Ето какво още каза той:

Не изпуска ли „Набуко” много важен партньор в лицето на „Газ дьо Франс”?

Проблемът е не дали изпуска „Набуко” партньор или не, а позицията на турската страна в момента по отношение на „Газ дьо Франс”, която е неприемлива.

Турция, която заедно с България, Румъния, Унгария, Австия и Германия, ще стои европейския газопровод „Набуко”, е против влизането на френската компания в проекта. Според Папаризов участието на „Газ дьо Франс” в „Южен поток” ще ускори изграждането на тръбата и ще направи Франция конкурента на държавите, които участват в „Набуко”.