Форумът в Джеда иска повече прозрачност и регулация на финансовите пазари
Форумът в Джеда иска повече прозрачност и регулация на финансовите пазари / cнимкa: БГНЕС

Необходима е по-добра прозрачност и по-голяма регулация на финансовите пазари, за да се постигне стабилизиране на петролния пазар. Това становище изразяват в заключителната си декларация участниците във форума в Джеда, предава АФП.

По инициатива на Саудитска Арабия в този пристанищен град на Червено море се събраха представители на 36 страни производителки и големи потребителки на петрол, 22 петролни компании и седем международни организации. Те обсъдиха причините за поскъпването на петрола на международните пазари и начините за овладяването му.

Саудитска Арабия е готова да произвежда над 9,7 млн. барела петрол на ден през останалата част на годината, ако има търсене, заяви днес министърът на петрола и минералните ресурси Али ибн Ибрахим ал Нуейми, цитиран от световните агенции.

"Предвид сегашния ни свободен капацитет бих искал да заявя, че през останалата част от годината Саудитска Арабия е подготвена и склонна да произвежда допълнително количество петрол освен планираните за юли 9,7 млн. барела дневно", отбеляза Нуейми в речта си срещата на високо равнище на страните производители и потребители на петрол в Джеда, предава БТА.

Ако търсенето на петрол е достатъчно силно, министърът отбеляза, че Саудитска Арабия, която е най-големият износител на суровината в света, би могла да добави към производствените си квоти още 2,5 млн. барела на ден до достигането на равнище от 12,5 млн. барела на ден към края на годината, посочва Ройтерс.

Премиерът на Великобритания Гордън Браун днес се ангажира да отвори британските енергийни пазари за чуждестранни инвеститори чрез "ново споразумение", чиято цел ще бъде да насърчи чистата енергия и да сложи край на конфликта на интереси между производителите и потребителите на петрол, предаде Ройтерс.

На днешната среща на върха в Джеда британският премиер обяви плановете си за сътрудничество със Саудитска Арабия в разработването на технологии за улавяне на въглеродните емисии от енергийните централи и с Обединените арабски емирства (ОАЕ) в сферата на ядрените технологии.

Браун заяви пред журналисти, че Великобритания и Катар обмислят да създадат нов съвместен енергиен фонд за инвестиции в британската енергийна промишленост.

Британският премиер, цитиран от ДПА, призова днес петролните производители да инвестират около 197 млрд. долара в разработването на алтернативни енергийни източници да увеличат производството, за да допринесат за понижаване на цените.