Фондовият пазар в САЩ изгуби $ 1,2 трлн.
Фондовият пазар в САЩ изгуби $ 1,2 трлн. / снимка: ЕPA/BGNES

Фондовият пазар в САЩ изгуби 1,2 трлн. долара, като това е абсолютен исторически рекорд в историята на Уолстрийт, съобщи на сайта си „Си Ен Ен Мъни”, като се позовава на Дау Джоунс Уилшър 5000, компания, която се занимава с пазарна статистика.

Сривът на фондовата борса бе реакция на вота на Камарата на представителите в Конгреса на Съединените, с който пакетът за финансовата стабилизация на стойност 700 млрд. долара бе отхвърлен въпреки твърденията на партийните лидери, че ще одобрят плана.

Финансовата система се нуждае спешно от спасителен план, заяви министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън след като късно снощи Камарата на представителите отхвърли правителствения план за вливане на 700 милиарда долара към финансовите пазари в страната. По думите на Полсън, цитиран от Ройтерс, правителството ще работи със законодателите, за да бъде приет спасителният план за икономиката.

От Белия дом съобщиха, че президентът Джордж Буш ще направи изявление по темата в 7 и 45 вашингтонско време или 11.45 по Гринуич.

След решението на Конгреса да отхвърли спасителния план Уолстрийт и борсите по света се сринаха, предадоха световните агенции. В Япония най-засегнати бяха акциите на банките и на големите износители, а в САЩ късно снощи исторически крах отбеляза индексът Дау Джоунс, който се рухна с повече от 700 пункта. Потънаха още борсите в Латинска Америка и Канада.

На стоковите борси петролът драстично поевтиня с близо 10 долара късно снощи след като Конгресът отхвърли спасителния план на американското правителство. В сутрешната търговия цената на черното злато продължи да се срива заради заплахата от рецесия в САЩ.

Инвеститорите се опасяват за здравето на американската икономика и за търсенето на петрол, предаде Франс прес. В Ню Йорк петролът поевтиня със 73 цента до 95,64 долара за барел. В Лондон нефтът сорт Брент се котираше за 93,44 долара за барел.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg