Фирмите от горския сектор: Ние не палим горите
Фирмите от горския сектор: Ние не палим горите / netinfo

Горските фирми нямат интерес да палят горите, за да изнасят изгоряла дървесина, заяви Калин Симеонов, председател на браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Според него изгорялата суровина е абсолютно нежелателна за бранша. По думите му, това е затворен кръг, защото държавата обвинява сектора в умишлени палежи, предизвикали огнените бедствия, а бизнесът от своя страна сочи с пръст властта. Истината според представителите на отрасъла е, че пожарите са предизвикани само от високите температури и човешката небрежност. Най-важната противопожарна мярка, която обаче не се спазва, е отделянето на земеделския от горския фонд чрез поддържане на т.нар. минерализировани ивици между двата вида земя. Създаването и поддръжка им е задължение на собствениците и арендаторите на земеделската земя, а не на горските или на държавата, заяви Анатолий Стефанов, председател на Съюза на лесовъдите у нас.

Според представителите на горския бизнес обаче държавата все пак има своите отговорности, които не изпълнява правомерно. Техниката за гасене на огъня е твърде остаряла и трябва да се закупи нова, каза Анатолий Стефанов и добави, че т.нар. „гасачески групи”, които се организират от кметовете на населените маста и държавните лесничейства, не са съставени от професионалисти и не са обучени да реагират адекватно.

Човешката небрежност е сериозен фактор, който не може да се пренебрегва, смятат от горските фирми. Само една запалена клечка кибрит може да излети на 20 метра и да подпали цяла гора, каза Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми в България. Най-големият проблем, свързан с пожарите, е, че ние се сещаме за тях едва когато те вече са избухнали и потушени и търсим пари, за да покриваме щетите, допълни той.