Финансовата криза засегна и розите
Финансовата криза засегна и розите / снимка: Sofia Photo Agency

Световната финансова криза вече се отразява и върху стратегически за България отрасъл – розопроизводството и розотърговията. Вече са факт сериозни откази от големи купувачи на розово масло за тазгодишната реколта, а цената за килограм на световния пазар за месец е паднала с 200 евро: актуалната цена на розовото масло на световните пазари в момента е 4700 евро за килограм, като само допреди два-три месеца продажбите са ставали при 4900 евро, а в някои случаи и за над 5000 евро за килограм. Затова алармираха розотърговци от Казанлъшко и Павелбанско на първата за годината съвместна среща на розопроизводители, розопреработватели и розотърговци.

Липсата на потенциални купувачи на розовото масло и конкретика за количества и цени буди тревога в бранша, заяви Методи Стефанов – розотърговец от Манолово. По думите му кризата в световен мащаб довела до сериозни забавяния с близо два месеца на разплащанията между купувач и продавач на розово масло. Изнесената преди Коледа продукция още не е платена, заяви той и предупреди за опасността да не се плати на 100 процента на розоберачи и розопроизводители в рамките на кампанията.

Ситуацията се усложнявала и заради отказите на банките да финансират 100 процента розопризводителите. „ Банките са затворили тотално кесиите си за нас”, заяви Стефанов и препоръча „да спре гласната и негласна война” между розопроизводители, розопреработватели розотърговци.

Пет месеца преди старта на тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят представители на бранша направиха първи опит в Казанлък да се договорят за единни минимални и максимални изкупни цени на розовия цвят. Конкретен резултат не бе постигнат. 60 стотинки за килограм набран розов цвят, бе основното предложение на срещата. По-дребните розопроизводители настояха розопреработвателите да обявят своите изкупни цени за килограм продукция, както и условията си за плащане заради опасността да остане неприбран цвета от техните градини поради дефицит на розоберачи.

Миналата година в подобна ситуация изпаднаха по-дребните производители, които изгубиха берачите на цвят заради по-добрите оферти, предлагани от големите фирми- розопроизводители. Миналата година кампанията по прибирането на розовия цвят стартира при 60 стотинки за килограм, но липсата на розоберачи принуди още на третия ден големите фирми да предложат увеличение с 25 стотинки за килограм. Изкупната цена на розовия цвят в различните райони варираше от 1 до 2,20 лева.

На срещата в Казанлък бе обсъждана и необходимостта от специална структура, която да се грижи за организационните въпроси и набирането на работна ръка в хода на кампанията. Между 4000 и 5000 розоберачи са нужни дневно само в Казанлъшката долина в разгара на кампанията по прибирането на розовия цвят. Малко над 33 000 декара са насажденията с маслодайни рози в страната.