Финансовата криза удари и японските автогиганти
Финансовата криза удари и японските автогиганти / netinfo

Четирите водещи автомобилни концерна в Япония -"Тойота", "Хонда", "Нисан" и "Мицубиши моторс" съобщиха, че продукцията им в световен план през август е намаляла заради намаленото търсене в САЩ, продиктувано от финансовата криза, предаде Франс прес.

"Тойота моторс" съобщи, че производството й в световен план е намаляло през август с 15,5 процента на годишна основа. За първите осем месеца на годината производството на компанията е регистрирало спад с 3,8 на сто в сравнение със същия период на миналата година, уточниха от компанията, цитирани от АФП.

"Хонда" обяви намаляване на продукцията с 4,8 процента в световен план, при "Нисан" спадът е с 5,5 на сто, но в същото време продажбите на компанията в световен план са се увеличили с 4,1 процента, пише БГНЕС.

"Мицубиши моторс" призна от своя страна, че производството й в световен план е намаляло със 17,1%. За разлика от конкурентите си "Мазда моторс" обяви повишение на производството си в световен план през август с 4,1%, най-вече заради високите продажби на новия модел "Мазда 6" в чужбина.