Финансовата криза ще докара сериозен спад в туристическия бранш
Финансовата криза ще докара сериозен спад в туристическия бранш / снимка: Sofia Photo Agency

Тежка и несигурна 2009 година за туристическия отрасъл прогнозира изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев. Според него финансовата криза ще доведе до значителен спад в сектора в световен мащаб, тъй като хората ще се откажат първо от почивките си.

Записванията за ски- и морски ваканции в Южна Европа през тази година са с 30 на сто по-малко спрямо 2007 година, а оттук насетне спадът може да достигне 60 на сто, коментира Станев.

По думите му чуждите туроператори са силно стресирани от перспективите пред отрасъла. Според Станев няма уникални формули за оцеляване. Ще оцелеят тези, които съумеят да намалят разходите, без това да се отрази на качеството на туристическия продукт, заяви той.

Според изпълнителният директор на Албена в условията на криза е необходима ефективна реклама на туристическите продукти. България не е конкурентноспособна в това отношение поради липсата на държавна подкрепа за сектора. „Знам от сигурно място, че правителството на Кипър е одобрило над 10 млн. евро допълнително за реклама на курортите си и за 2009 те ще разполагат с 26 млн.евро за такава дейност. Сигурен съм, че и Турция, и другите страни ще вложат колосални суми в реклама и естествено, че на този фон ние ще останем пак без нищо", коментира Красимир Станев.

Според него важно е още как ще се развият в кризата самолетните превози и колко авиокомпании ще фалират. Лошите прогнози принуждавали отсега туроператорите да редуцират с до 50% полетните си програми.