Fiat иска да създаде нова компания с GM и Chrysler
Fiat иска да създаде нова компания с GM и Chrysler / снимкa: БГНЕС

Групировката „Фиат" (Fiat) потвърди, че води преговори за изкупуване на повечето акции на европейското поделение на „Дженеръл мотърс" (General Motor), предприемайки с това нова стъпка към създаване на световен гигант в автомобилостроенето, предаде Асошиейтед прес.

„Фиат" също така съобщи, че обмисля евентуално отделяне на търговията си с автомобили, който да се превърне в  ядро на нова компания.

Групировката „Фиат" обединява марките „Фиат", „Алфа Ромео" и „Ферари". „Фиат" е също така в процес на придобиване (без плащане в брой) на американската автомобилостроителна компания „Крайслер" (Chrysler).

Новата автомобилна компания, която според „Фиат" ще има годишни приходи от 105 милиарда долара, ще изведе италианския производител на пазари, където досега е присъствал слабо или изобщо не е бил представен, включително Северна Америка, която традиционно е най-големият пазар за коли в света.

Сделката с „Крайслер", която трябва да бъде одобрена от американския съд за банкрутите, ще даде на „Крайслер" достъп до технологията на „Фиат" за производство на малолитражни коли и двигатели. Автомобилите и камионите на „Крайслер" ще се продават от „Фиат" чрез международната му дистрибуторска мрежа.

В Берлин ръководители на „Фиат" ще обсъждат тези дни офертата на „Фиат" за придобиване на „Опел", германското подразделение на „Дженеръл мотърс".