Етикетите върху храните ще ни дават повече информация от края на 2016-а
Етикетите върху храните ще ни дават повече информация от края на 2016-а / Thinkstock/Getty Images

От 13 декември 2016 година влизат в сила новите правила за етикиране на храните, обявиха от агенцията по безопасност на храните. От тогава ще е вече задължително посочването на хранителните стойности върху опаковките на храната ни, посочи директорът на агенцията Пламен Моллов по време на дискусия по темата.

Производителите ще са задължени и да открояват с шрифт или фон наличието на съставки, които предизвикват алергии.

Експертът от Агенцията по безопасност на храните Райна Иванова посочи, че от 13 декември 2016 всички потребители ще могат да видят хранителните стойности върху опаковката на закупения хранителен продукт. Иванова посочи какви ще са другите нови изисквания за производителите. Те включват различното представяне на съставките, които предизвикват алергии и непоносимост у някои групи потребители. Освен това ще се обявява произходът на храните, които биха представлявали заблуда за потребителя, ако липсва тази информация, а също така задължително ще се обявява произходът на месото от всички видове животни.