ЕС назначава координатор на проекта НАБУКО
ЕС назначава координатор на проекта НАБУКО / netinfo
Европейският съвет одобри плана на Европейската комисия да бъдат назначени координатори на Европейския съюз, които да ускорят реализирането на най-важните енергийни проекти от интерес за съюза.

Един от четирите енергийни проекти, определени като особено важни за интересите на Европейския съюз още през миналата година, е за изграждането на газопровода НАБУКО, който да свърже газовите находища в Каспийския регион с Централна Европа, пише БТА.

Според плановете, около 400 км. от трасето на газопровода трябва да преминат през България. Предвижда се по съоръжението да се транзитират от 25,5 до 31 млрд. кубически метра газ годишно. Крайната му точка "навътре" в Европейския съюз трябва да е австрийския град Баумгартен, където има газоразпределителна станция.

Назначаването на европейски координатор по проекта НАБУКО залегна в заключенията на завършили днес в Брюксел двудневен Европейски съвет с участието на държавни и правителствени ръководители от страните в Европейския съюз. Както сочеха предварителните сигнали, тази среща на Европейския съюз на високо равнище обсъди и взе решения основно по енергийни и екологични проблеми.

Очакваме европейският координатор по проекта НАБУКО да е дейна фигура, която да даде тласък на изпълнението му, защото това е важен проект за България, заяви след съвета министър-председателят Сергей Станишев.

Участниците в този Европейски съвет, държавни и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз, одобриха План за действие в областта на енергетиката за периода 2007-2009 година. В плана се изброяват приоритетните действия, които Европейският съюз ще изпълнява в областта на вътрешния пазар за газ и електроенергия, сигурността на енергийните доставки, енергийната ефективност и използване на възобновляеми източници на енергия, разработването на нови енергийни технологии.