ЕК препоръча България да подобри административния си капацитет
ЕК препоръча България да подобри административния си капацитет / netinfo

Европейската комисия даде препоръки на България във връзка с изпълнението на Лисабонската стратегия на Европейския съюз. Те се съдържат в "Стратегически доклад за изпълнението на обновената Лисабонска стратегия за икономически растеж и трудова заетост в Европейския съюз", разгласен от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и неговият заместник Гюнтер Ферхойген на редовната сесията на Европейския парламент в Страсбург, предаде БТА.

В доклада се прави оценка на националните програми за изпълнението на Лисабонската стратегия. Приета от Европейския съвет на високо равнище през март 2000 г. в Лисабон, стратегията трябваше постепенно да превърне Европейския съюз в най-динамичната икономическа сила в света. Впоследствие обаче изпълнението й започна да се бави и се наложи нейното обновяване.

Българската Национална програма за реформи бе внесена в Европейската комисия през март т.г. По нея в доклада на Европейската комисия се отбелязва, че като цяло програмата "адресира истинските предизвикателства пред България, но в някои области липсват конкретни и съществени мерки, особено що се отнася до засилването на административния капацитет". Освен това в програмата няма мерки за спешно и значително намаляване на бюрократичните спънки за постигане на по-динамична и конкурентна бизнес среда, се посочва в доклада.

Като се вземат предвид растящите икономически дисбаланси, за България е особено важно да ускори прилагането на Националната програма за реформи, за да бъдат създадени необходимите условия за постоянен растеж и създаване на работни места в средносрочен до дългосрочен план, смята Европейската комисия.

Според ЕК има няколко области, в които "предизвикателствата трябва да бъдат адресирани с особен приоритет". В тази връзка на страната ни се препоръчва да подобри спешно административния си капацитет, като обърне особено внимание на "ключови правителствени функции, включително регулиращи органи, и правосъдието".

Друга препоръка е "да се сдържа растящият дефицит по платежния баланс и инфлационният натиск, по-специално чрез строга фискална политика, чрез подобряване на качеството на обществените разходи и чрез налагане на умерен растеж на работните заплати, за да бъде сдържан този растеж в съответствие с нарастването на производителността на труда".

В доклада се препоръчва също да се вземат бързи мерки за "значително намаляване на бюрократичните спънки и съкращаване на процедурните забавяния, за да се подобри бизнес средата /особено по отношение на средните и малките предприятия и при стартиране на бизнес/, което ще помогне също в борбата срещу корупцията".

Препоръчва се още "да се подобри качеството на постъпващата на трудовия пазар работна ръка, като се подобри ефикасността на активните политики в областта на трудовия пазар, както и чрез по-нататъшна реформа в образователната система."

В добавка, отбелязва в доклада Европейската комисия, "за България ще е важно, в периода на изпълнение на Националната програма за реформи, да се фокусира също върху приемане на по-нататъшни мерки за дългосрочно поддържане на държавните финанси, особено с оглед на потенциалните рискове, свързани с адекватността и поддържането на пенсиите; създаване на интегрирана политика в сферата на научните изследвания и развойната област, и справяне със сивия сектор чрез укрепване на институционалните възможности за извършване на инспекции и налагане на законовите изисквания".