ЕК няма да преразгледа решението си за парниковите квоти
ЕК няма да преразгледа решението си за парниковите квоти / netinfo

Европейската комисия не е готова да преразгледа намалените квоти парникови газове за България и единствената възможност за постигане на увеличение на квотите е да се започне дело срещу Комисията в Съда на Европейските общности в Люксембург, заяви източник от Главна дирекция "Околна среда" в ЕК, предаде БТА.

В ЕК са получили в края на миналата седмица в писмен вид българските възражения срещу силно намалените - с 37 на сто - квоти за емисиите парникови газове за България за периода 2008 – 2012 г. Тези възражения бяха изложени в Брюксел от представители на Министерството на околната среда и водите и на българския бизнес. Главните сред тях са, че са допуснати математически грешки при изчислението на квотите и че не са отчетени важни икономически развития у нас, като затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", което променя структурата на електропроизводството. На срещите в ЕК бе решено възраженията да бъдат представени в писмен вид.

Наши експерти разгледаха възраженията и смятат, че критиките на българската страна, включително по изчисляването на квотите, са необосновани. Ако има някакви грешки в изчисленията, това трябва да се докаже в Съда на Европейските общности, изтъкна източникът.

Според него, ако България смята да съди ЕК за квотите, то трябва да побърза, защото има крайни срокове за внасяне на оплакване в съда, "а в случай че в съда бъдат доказани грешки при изчисленията на квотите за България, то Комисията ще се поправи".

Във връзка с решението на ЕК от миналата седмица да увеличи разрешените квоти вредни емисии за Словакия, която започна и още не е прекратила дело срещу ЕК в Люксембург, източникът посочи, че "словашкият случай е различен от българския заради промени структурата на електропроизводството". Словакия възрази веднага, докато с България нещата са по-различни, каза той.