Държавата ще обучава безработни за определени професии на регионален принцип
Държавата ще обучава безработни за определени професии на регионален принцип / снимка: БГНЕС
Държавата ще обучава безработни за определени професии на регионален принцип
72318
Държавата ще обучава безработни за определени професии на регионален принцип
  • Държавата ще обучава безработни за определени професии на регионален принцип

Държавата ще обучава безработните хора по професии, които се търсят от бизнеса в съответния регион у нас - това е заложено в проекта на новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", който до края на месеца трябва да бъде изпратен за одобрение от Европейската комисия.

Така например, ако в даден регион се търсят автомонтьори, няма смисъл да се обучават градинари, обясни заместник-министърът на труда Росица Янкова. Тя участва в дискусия, посветена на мерките за увеличаване на младежката заетост, и организирана във връзка с визитата на европейския комисар по заетостта Ласло Андор. Според данни, представени по време на дискусията, през първите три месеца на годината над 10 хиляди младежи у нас са започнали работа, а през следващите два месеца още 8 хиляди млади хора ще намерят работно място в реалния сектор.

Новата оперативна програма трябва да заработи до края на годината, а според сегашния й проект всяко обучение на безработни лица ще залага на устойчива заетост след края му. За тази цел ще се гледа прогнозното търсене на кадри. Ако например автомонтьори се търсят навсякъде у нас, рехабилитатори се търсят основно в курортните селища. Там ще се предлага и такова обучение, обясни Росица Янкова.

"За да можем, обучавайки 10 души за осем работни места да знаем, че от тези 10 осем реално ще бъдат назначени на работа", каза тя.

На същия принцип ще бъдат и курсовете за работещите лица - обучението трябва да гарантира израстване в кариерата или повишаване на заплатата. Първият проект по новата оперативна програма предвижда стажове и обучение на работното място за младежи. В сряда ще бъде предложено неговото предварително стартиране от лятото, като се използва национално финансиране. Ще бъдат обхванати около 7000 младежи.