Дянков: Отношенията ни с Русия трябва да бъдат по-богати
Дянков: Отношенията ни с Русия трябва да бъдат по-богати / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Инвестициите от Русия са много важни за страната ни, споделя вицепремирът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за вестник "Российская газета", съобщава финансовото министерство. В него, както и в интервю за руската агенция Бизнес-ТАСС вицепремиерът коментира редица теми, между които участието на страната ни в проекта за газопровода „Южен поток", както и защо правителството е взело решение за спиране на проекта за изграждане на втора атомна централа в Белене през пролетта на миналата година. Дянков е категоричен, че търговските отношения между България и Русия са се подобрили през последните три години.

България е отворена за руския капитал

По думите на Дянков последните няколко български правителства са изпитвали опасения по отношение на руския капитал, а настоящият кабинет има друго мнение по този въпрос. „Уверени сме, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции. Така че сега България е отворена за руския капитал. Искаме да привлечем колкото се може повече руски инвестиции в българската икономика. При това ние разбираме, че България, от своя страна, трябва да осигури добри условия за инвеститорите. С други думи ние не делим капиталовложенията например на инвестиции от Русия и инвестиции от Европейския съюз. Нещо повече - добре разбираме, че в условията на криза не бихме могли да разчитаме на щедри инвестиции от Европейския съюз. Така че руският капитал придобива все по-голямо значение за нас", казва той пред "Российская газета".

Пълната стойност на проекта "Белене" е около 11 млрд. евро

На въпрос дали проектът за газопровод „Южен поток" ще помогне за извеждането на българо-руските отношения на като цяло качествено ново ниво, финансовият министър отговаря утвърдително. „Според мен „Южен поток" е прекрасна възможност да се покаже как трябва заедно да се работи по проекти, които са взаимноизгодни и добре разработени. Това е пример за качествено сътрудничество. За разлика от други споразумения, които предишни български правителства са подписвали. Да вземем например АЕЦ „Белене", покрай чието строителство много дълго време се водеха, а и досега се водят разпалени спорове между съответните български и руски компании. Именно такива зле подготвени проекти слагат своя негативен отпечатък върху българо-руските отношения", казва обяснява вицепремиерът.

Пред агенция „Бизнес-ТАСС" Дянков посочва, че пълната стойност на проекта за втора атомна централа в Белене възлиза на около 11 млрд. евро. Той допълва, че тази сума включва не само строителството на атомната централа, но и енергийните мрежи, тъй като в Белене такива просто няма. Посочената цифра включва също разходите за комплексна реализация на мерките за сигурност, въведени от Европейския съюз след трагедията във Фукушима. „За една малка страна 11 млрд. евро са много пари. Ако се намери инвеститор, заинтересуван от проекта, ние сме готови да разгледаме неговото предложение. Но никой от инвеститорите не се заинтересува сериозно от този проект и затова през март 2012 г. правителството на България прие решение за спиране на строителството", казва Дянков.

Дянков посочва, че проектът е спрян не защото страната ни се опасява от атомната енергетика, тъй като у нас вече има реализиране проекти в тази сфера, а защото проектът „Белене" е твърде скъп за България. „Проектът беше спрян не поради това, че атомната енергетика е нещо, от което се опасяваме. Не. Ние вече имаме реализирани проекти в тази сфера и сме заинтересувани от изграждането на допълнителни мощности. Но проектът в Белене е твърде скъп за нас. След референдума ще решим как да постъпим по-нататък". Дянков допълва, че в зависимост от резултатите от референдума политиката в тази област може да бъде преразгледана.

Търговските отношения между България и Русия са се подобрили значително

„През последните двадесетина години нашите държави съсредоточиха вниманието си върху икономическите отношения през призмата на енергетиката. Сега обаче се стараем да покажем (и според мен, успешно), че българо-руските отношения могат и трябва да бъдат много по-богати, например в областта на туризма и културата", заявява Дянков пред "Российская газета". Той допълва, че през 2012 г. България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти два милиона, което представлява ръст от 30% в сравнение с 2011 година. Според вицепремиера, една от причините за този рязък ръст е решението, взето през март миналата година, да бъде разрешено влизането в страната без българска виза за онези руснаци, които вече имат валидна многократна шенгенска виза. Дянков казва, че следващата стъпка, по която трябва да се работи, е предложението да започне издаването на български визи за руските граждани още на летището, веднага след пристигането им в България. Успоредно с това вече повече от година се водят преговори с руското правителства за това как Русия да бъде по-достъпна за българите.

Търговските отношения между България и Русия през последните 3 години се подобриха значително, за което свидетелства и удвояването на стокооборота, отчита Дянков в интервю пък за руската икономическа агенция „Бизнес-ТАСС". Той допълва, че през 2012 г. обемът на търговския оборот между двете страни е достигнал максималните показатели за последните 10 години, износът от България за Русия нарасна с 40 процента, а руският износ за България - с 33 процента. Той припомня и че броят на руските туристи в България непрекъснато се увеличава и това се дължи на факта, че през май 2012 г. значително беше опростен визовият режим за руските граждани и работата в тази насока продължава.

Пред агенцията финансовият министър оценява високо отличните финансови резултати, с които България завърши 2012 г. и отчита като успех постигането на третия най-нисък бюджетен дефицит в ЕС след Швеция и Германия. Българската икономика е силно зависима от европейските страни, но страната ни е една от четирите страни в ЕС, чийто икономически ръст през последните три години е положителен, изтъква министър Дянков. Според него, еврозоната ще бъде по-устойчива тази година, благодарение на взетите мерки, в които активно участва и нашата страна.