Доларът отново господства на пазарите, нефтът се срина до $ 63
Доларът отново господства на пазарите, нефтът се срина до $ 63 / снимка: Sofia Photo A

На стоковите пазари снощи цената на петрола отново се срина с над 6 на сто заради свиването на индустриалното производство в Съединените щати през октомври. Цената на черното злато падна до 63,03 долара за барел, след като стана ясно, че в САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, промишленото производство през октомври е намаляло до най-ниското си равнище от 26 години. Аналогична е ситуацията и с продажбите на автомобили.

Тази сутрин на електронната борса в Ню Йорк лекият петрол се котира за 63,58 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 59,27 долара за барел.

На валутните пазари доларът отчете смесено движение. Към еврото щатският долар се повиши, но спрямо йената леко отстъпи позиции. След края на азиатската сесия двойката евро/долар се котира при ниво 1,2630 долара за барел, а търговията долар йената се води около 99 йени за долар.

На капиталовите пазари в Япония NIKKEI 225 се оттласна на двуседмичен връх след понижението на лихвите, което увеличи надеждите за възстановяване на кредитните пазари. Водещият индекс се повиши с 6,27 на сто до 9114 пункта.

В Хонконг повечето от индексите отчитат повишение, а HANG SENG е нагоре с 0,25 процента до 14 379 пункта.

Оптимистична бе сесията и в Малайзия, Индонезия, Тайланд и Южна Корея.

Китай отново затваря с понижение, като CSI 300 пада с 1,56 на сто до 1627 пункта. В червено приключи търговията и в Австралия, Нова Зеландия, Филипините и Сингапур.

DarikFinance.bg