Доларът леко поскъпва към еврото
Доларът леко поскъпва към еврото / netinfo

На световните валутни пазари доларът остава стабилен към еврото, като след влизането на европейските пазари зелените пари поскъпнаха под ниво 1,46 до 1,4575 долара за евро. Щатската валута обаче отчита понижение към японската йена до 105,60 йени за долара от вчерашните 106,40 йени за долар.

В азиатската сесия доларът бе под натиск, след като президентът на Съединените щати Джордж Буш и лидерите на Конгреса не успяха да стигнат до споразумение по плана на Белия дом за спасяване на финансовата система и решиха да продължат консултациите. Допълнително стана ясно, че най-голямата спестовна банка в САЩ Washington Mutual е закрита от правителството, а активите й купени от конкурентната JPMorgan Chase & Co за $ 1.9 млрд.

Слабите новини за икономическото развитие в Европа обаче не дадоха възможност на общата валута да се възползва от негативните за долара информации.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да се търгува в познатите през последните три дни нива между 103 и 109 долара за барел.

Днес стойността на черното злато е под 106 долара за барел, като на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 105,50 долара за барел, а в Лондон нефтът се търгува за 100,80 долара за барел.

Липсата на консенсус по плана за финансовата криза в Съединените щати увеличава загрижеността на инвеститорите, че водещата икономика, която е и най-големият потребител на петрол ще се забави, което автоматично ще се отрази и на търсенето на горива.

DarikFinance.bg