Доларът губи позиции, петролът качва стойността си
Доларът губи позиции, петролът качва стойността си / снимка: EPA/BGNES

На световните валутни пазари щатският долар започва работната седмица с понижение към еврото и йената.

След влизането в търговията на европейските пазари „зелените пари” се котират спрямо единната европейска валута около ниво 1.4580, а към йената за 106 ¥ за $ 1.

Понижението идва заради съмненията на пазарите, че правителственият план на Вашингтон за спасяване на банките няма да може да предотврати глобалният икономически спад. Допълнително инвеститорите смятат, че спряганите около $ 700 млрд за изкупуване на неликвидни активи на банките с цел изчистване на финансовата система ще се отразят негативно на бюджетния дефици на Съединените щати.

Планът предвижда ръст на кредитирането с близо $ 1 трилион, ако се прибавят и $ 400 млрд за гарантиране на дългове на инвестиционните фондове.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да расте, като в Ню Йорк лекият американски петрол се повиши до $ 105.29 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент поскъпна до $ 100.14 за барел.

Четвъртото поред дневно поскъпване идва заради спекулациите, че планът за спасяване на банките може да доведе до ръст на потреблението на „черно злато”. Борсите очакват и данните за петролните запаси в Съединените щати, които ще бъдат оповестени на 24 семтември, като се прогнозира спад на запасите от бензини вероятно с 8.5 млн. барела, съобщава Bloomberg.

DarikFinance.bg