До края на месеца може да уредим реда за плащане на данъка върху доходите от хонорари
До края на месеца може да уредим реда за плащане на данъка върху доходите от хонорари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До края на месеца може да уредим реда за плащане на данъка върху доходите от хонорари
81638
До края на месеца може да уредим реда за плащане на данъка върху доходите от хонорари
  • До края на месеца може да уредим реда за плащане на данъка върху доходите от хонорари

До края на месеца можем да поискаме от работодателите си да ни удържат данъка върху доходите от хонорари и граждански договори за последните три месеца на годината, вместо да ги плащаме накуп догодина с подаването на данъчната декларация.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че декларирането става в свободен текст, и допълни, че дори да поискаме авансово удържане на данъка и да не плащаме сумата през април, подаването на данъчна декларация остава задължително.

Данъкът върху доходите извън трудови отношения като хонорари и граждански договори се удържа и внася от платеца на тези доходи за първите 9 месеца от годината. За последните три - октомври, ноември и декември, това прави получаващият доходите чрез попълването на данъчна декларация и изплащане на данъка за последното тримесечие на изминалата година.

От тази година обаче има възможност да се избегне изплащането на сумата за последните три месеца накуп през април 2016-а, ако получаващият доходите писмено декларира пред предприятието или платец на дохода, че желае удържане на данък. В тези случаи удържаният данък се внася от платеца на дохода в срок до 31 януари на следващата година.

Ако се възползваме от тази възможност обаче подаването на данъчна декларация остава задължително до края на месец април догодина. Бъчваров допълни, че ако нямаме данъчни облекчения, други особени хипотези или доходът е само от хонорар, догодина ще подадем декларацията без да има данък за довнасяне.