До края на годината ясни списъците със защитени зони
До края на годината ясни списъците със защитени зони / netinfo

От НАТУРА 2000 трябва да бъдат изключени всички населени места, промишлени и вилни зони, и курорти, това съобщиха от Министерството на околната среда и водите

След включване на частни земи в НАТУРА 2000 няма да се промени собствеността им и няма да има тотална забрана за строителство. Това обясниха представители на МОСВ на среща с протестиращи собственици на земи от общини по Черноморието, чиито терени попадат в потенциалните защитени зони на мрежата НАТУРА 2000, съобщи пресцентърът на екоминистерството.

Експертите от МОСВ са обяснили, че предстои до края на тази година Министерският съвет да одобри списъците със защитените зони за птиците и за местообитанията. Едва след това ще започне обявяването на всяка зона поотделно.

За хабитатите този процес ще започне, след като списъкът бъде съгласуван с Европейската комисия. Режимите, които ще бъдат наложени, ще бъдат определени след обществени обсъждания с всички заинтересовани страни.

Инвестиционните намерения в местата от НАТУРА 2000 ще бъдат подлагани на специфична оценка за въздействието им върху местообитанието. Основен критерий за разрешаването на даден проект ще е съхраняването на хабитатите. Това означава, че ако на дадено място има букова гора, тя трябва да бъде запазена като такава, обясняват от МОСВ. Ще бъдат давани и предписания за опазване на местообитанието.