До 1600 лв. може да стигне патентът за такситата в Пловдив
До 1600 лв. може да стигне патентът за такситата в Пловдив / Dariknews.bg, архив

Над 60 таксита протестират пред зала "Чайка" на стадион "Пловдив" днес заради предстоящите промени в Закона за автомобилните превози, които според тях сериозно ще ощетят работещите в бранша. Една от най-сериозните точки в закона, срещу която протестират шофьорите, е свързана с предстоящото въвеждане на патентен данък, който в Пловдив може да стигне до 1600 лева годишно. Това заяви пред Дарик председателят на Асоциацията за защита на превозвачите и таксиметровите шофьори Георги Ряпов. Размерът на патентния данък ще трябва да бъде одобрен с решение на Общинския съвет в Пловдив.

Още в края на септември таксиметровите шофьори прогнозираха, че цените на такситата може да скочат, ако управляващите реализират намеренията си да въведат патентен данък за бранша, който ще влиза в общинските хазни. Те искат и въвеждане на минимална тарифа, която да е еднаква за всички фирми, като според тях в Пловдив тя трябва да е между 0,60 и 0,65 лева. Шофьорите настояват и за отпадане на идеята за ежегоден психотест.

Следващата сряда таксиметровите превозвачи ще имат среща в Министерството на транспорта, на която ще бъдат обсъдени исканията им. Ако не се стигне до споразумение, протестите ще продължат с блокиране на улици и булеварди, категоричен е Ряпов.

Други новини от Пловдив