ДКЕВР иска парното да поскъпне извънредно от 1 ноември
ДКЕВР иска парното да поскъпне извънредно от 1 ноември / netinfo

Парното да поскъпне извънредно още от 1 ноември искат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи председателят й Константин Шушулов.

Регулаторът очаква до края на месеца да бъде променена наредбата за топлоенергията, която да позволи извънредно поскъпване на парното заради новите цени на природния газ.

Преди седмици Шушулов прогнозира, че цената на топлото ще скочи извънредно с 12 на сто преди края на годината.

Вицепремиерът Ивайло Калфин, ресорен заместник министър-председател, е внесъл в понеделник отговор на исканото от енергийния регулатор извънредно поскъпване на парното чрез промяна на наредбата за топлоенергия, съобщи Шушулов. “Може и до края на месеца. Дано да стане, защото знаете, че негодуват топлофикационните дружества”, каза Шушулов.

Председателят на ДКЕВР обаче отказа да обясни кой ще плати извънредното отчитане на топломерите след промяната на цената. Той бе категоричен, че комисията ще работи в посока това да бъде разход на топлофикациите, а не на потребителите. “Ще гледаме да не ги калкулират”, каза Шушулов.


Шефът на регулатора обясни, че докато топлофикациите не започнат да инвестират в производство на ток, цената на парното ще продължи да върви нагоре. Той подчерта, че парното може да бъде с около пет пъти по-евтино, ако дружествата вложат средства в когенерации. В тази посока към строеж на такива мощности в ТЕЦ София интерес са заявили две фирми, в това число и "ЧЕЗ България", каза Шушулов.

Той подчерта, че чешката компания трябва да осигури едномесечно отчитане на тока още от следващия месец за около 200000 свои абонати.

„Веднага ще стартира, след като им дадат последните фактури за тримесечното отчитане, ще стартира”, каза Шушулов за началото на едномесечното отчитане. По отношение на това дали ЧЕЗ има потенциал да направи това, шефът на регулатора каза: „Това си е техен проблем, да намерят потенциал, да докарат от Чешката република.”