Дефицитът в бюджета може да стигне 3%, предупреди Порожанов
Дефицитът в бюджета може да стигне 3%, предупреди Порожанов / снимка: БГНЕС
Дефицитът в бюджета може да стигне 3%, предупреди Порожанов
74392
Дефицитът в бюджета може да стигне 3%, предупреди Порожанов
  • Дефицитът в бюджета може да стигне 3%, предупреди Порожанов

До края на годината дефицитът може да се увеличи до 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Това съобщи служебният финансов министър Румен Порожанов, който представи актуалното състояние на хазната.

По думите на Порожанов основният проблем на бюджета са надценените приходи, като в хазната се очаква сериозно неизпълнение на заложените цели с около 900 млн. лева. Освен това спрените европейски средства влияят върху увеличаването на дефицита. Без актуализацията може да се окаже, че някои министерства ще останат без пари още през есента.

"Ще опитаме да удържим дефицита до 3 на сто, което влиза в Маастрихтските критерии, за да не влизаме в процедура по свръхдефицит, а само в обяснителен режим с Европейската комисия защо не сме изпълнили бюджетните си цели", каза Порожанов. В Бюджет 2014 г. е записано, че трябва да завършим годината с дефицит от 1,8 на сто. Порожанов е категоричен, че няма да може да се мине без актуализация на бюджета.

На въпрос на Дарик, дали след като също препоръчва да се заложи възможност в бюджета за увеличаване на дълга, дали би прогнозирал за какъв допълнителен дълг трябва да се помисли в актуализацията и какво смята за прави от гледна точка на средносрочната рамка, тъй като може да се наложи да пише бюджет 2015, ако не се стигне до сформиране на правителство, както и можем ли да мислим за вдигане на данъци например, Порожанов отговори:

"По отношение на необходимостта от увеличаване на дълга, в момента идеалният вариант е дългът да бъде увеличен само и единствено с размера на дефицита, който трябва да бъде покрит. Фискалният резерв, споменавайки ви тези параметри от 8.2 млрд. лв., той така е разчетен, че да може да покрие необходимостта от източник за финансиране на държавата по обслужване на текущите задължения, дефицитът, така планиран - 1.472 млрд. към настоящия закон за бюджета, и големи плащания към месец януари".

"Така че към края на януари, а големите плащания тогава са 1.7 млрд. по дълга, а около 1.1 млрд. директните плащания по Гаранционния фонд, които ще бъдат възстановени след 45 дни, Гаранционният фонд никога не е забавял плащания и текущ дефицит на консолидирания бюджет около 500-550 млн., който е свързан с това, че към януари приходите са на много ниски нива от гледна точка на сроковете за внасяне", допълни той.

В момента във финансовото министерство се обработват предложенията на министерствата, като има вариант по отношение на закон за бюджета и предстои да се внесат стандартите за делегираните дейности, които са в най-различни области, които се финансират от бюджета, така че Министерският съвет да ги приеме, каза Порожанов.

По думите му трябва да имаме закон за бюджета, който да е готов на 80-90 процента на експертно ниво да бъде подготвен и вече новият кабинет да може да направи бърз преглед, защото по думите на финансовия министър би било добре да има бързо съставяне на правителството, така че до края на годината да има закон за бюджета за 2015-а.

Нито Румен Порожанов, нито премиерът Георги Близнашки отговориха на въпроси за решението на БНБ да напечата нови 60 млн. банкноти.

От Централната банка обясняват необходимата с "изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система", както и традиционното повишено търсене на банкноти през лятото.

Според Румен Порожанов, ако не се стигне до сериозно увеличение на цените на енергоносителите, няма предпоставки за сериозна инфлация в страната.

И двамата отклониха въпросите за КТБ, като подчертаха, че всички коментари са изпреварващи. Близнашки потвърди интереса на виенския фонд.