Даването на повече права на жените е решаващо за намаляване на глада по света
Даването на повече права на жените е решаващо за намаляване на глада по света / снимка: Reuters, архив

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) посочи, че ако на жените се даде по-добър достъп до земя, технологии и други селскостопански източници, броят на гладуващите в света може да бъде намален с до 17 процента, предадоха световните агенции.

В доклада си за 2010-2011 година за състоянието на храните и селското стопанство, който бе оповестен днес, ФАО уточни, че през изминалата година броят на гладуващите хора в света е бил около 920 милиона души, като 906 милиона са от развиващите се страни, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ако жените имат еднакъв достъп до земя, технологии, финансови услуги, образование и пазари като мъжете, селскостопанската продукция може да се увеличи и броят на гладуващите да бъде намален със 100 до 150 милиона души, изтъкна базираната в Рим организация, цитирана от ДПА.

Според доклада предоставянето на еднакви права на мъжете и жените в селскостопанския сектор може да увеличи селскостопанската продукция в развиващите се страни между 2,5 до 4 процента.

Генералният директор на ФАО Жак Диуф посочи, че насърчаването на половата равнопоставеност е решаващо за развитието на селското стопанство и сигурността на прехраната.