Частните фондове искат по-нисък коефициент на допълване за втората пенсия
Частните фондове искат по-нисък коефициент на допълване за втората пенсия / снимка: БГНЕС
Частните фондове искат по-нисък коефициент на допълване за втората пенсия
77797
Частните фондове искат по-нисък коефициент на допълване за втората пенсия
  • Частните фондове искат по-нисък коефициент на допълване за втората пенсия

Частните пенсионноосигурителни дружества предлагат промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за допълнителна пенсия в крайния размер на пенсията. Това стана ясно след поредната среща на работната група, която подготвя параметрите на пенсионната реформа. Към момента вноската в универсален фонд би трябвало да гарантира около 28 процента от бъдещата пенсия, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи аргументите на пенсионните дружества за такава промяна и изрази своето мнение.

В един момент пенсионните дружества смятат, въпреки че тази формула и концепция е от 2002 година, че тя не работи добре и искат да предложат промяна, така че коефициентът на допълване, който се очаква от професионалните фондове вече да не е 28 на сто, а доста по-нисък, обясни Горанов. По думите му тогава вероятно сметката ще излезе, защото те виждат, че при минимална положителна реална доходност такъв ефект на заместване - 28 на сто, не е гарантирано, че ще се получи.

Според финансовия министър този дебат е закъснял, той е трябвало да бъде проведен през 2002 година.

„Засега гледам така: ако предложат промяна, която лежи на реални икономически фактори, трябва да видим и какво ще е последствието за бюджета на Държавното обществено осигуряване в резултат на тези промени и ако цената е платима, не бих имал против. Но пак казвам, докато някой смята, че 12-те процента, които държавата трансферира, за да допълни недостига в бюджета на ДОО, са по своя икономически характер осигурителна вноска, която идва от реалния сектор и влиза в социалното осигуряване, аз не съм напълно съгласен с това не само защото законовите текстове в чл. 6 на КСО не предвиждат такова тълкуване, а и защото икономическата логика е в общественото осигуряване да влизат осигурителни вноски от работодателите и работниците и служителите", напомни финансист номер едно.

Горанов припомни, че в последните предложения на министерството е регламентирано правото на избор между универсален фонд и НОИ да бъде двупосочно. Според него трябва да се обсъдят възможностите за даване на право на избор къде да отиват вноските за ранно пенсиониране на категорийните работници, както и за право на избор за хората, родени преди 1960-та година.