Цените на петрола растат в европейската търговия
Цените на петрола растат в европейската търговия / netinfo

Цените на петрола продължиха да се повишават в европейската търговия днес заради неочаквания спад на запасите от петрол и бензин в САЩ, предаде АП.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 36 цента до 73,87 долара за барел в европейската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера същият контракт повиши цената си с 1,78 долара и приключи търговията на равнище от 73,51 долара за барел, предаде БТА.

В Лондон сортът Брент от Северно море с доставка през октомври поскъпна с 28 цента до 72,41 долара за барел.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) остана над 68 долара за барел, предаде ДПА, като цитира днешното комюнике на петролния картел. Вчера цената на петрола се повиши с 11 цента до 68,30 долара за барел.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. "петролна кошница", включваща 11 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК.