България е развила едва 20% от потенциала си в планинския туризъм
България е развила едва 20% от потенциала си в планинския туризъм / снимка: Sofia Photo Agency
България е развила едва 20% от потенциала си в планинския туризъм
72984
България е развила едва 20% от потенциала си в планинския туризъм
  • България е развила едва 20% от потенциала си в планинския туризъм

Планински туризъм със СПА процедури и минерални води, но без строеж на нови ски писти - това ще развива страната ни през следващите 16 години, стана ясно от думите на заместник-министъра на икономиката Бранимир Ботев, който представи одобрената национална стратегия за устойчиво развитие на туризма.

Ботев посочи, че към момента планинският туризъм е развил едва около 20 процента от потенциала си и трябва да се използват дадените природни ресурси, като 140 планински върхове с височина над 2000 метра и милионите литри минерална вода, които се изливат всеки ден.

Държавата Андора, която е с територия колкото община Севлиево, има три пъти повече километри ски-писти в сравнение с основните курорти у нас и четири пъти повече ски-съоръжения - този пример даде заместник-министър Ботев в подкрепа на тезата, че България трябва да заложи на потенциала си в планинския туризъм. Това обаче не означава строеж на нови писти, а комбинация от туристически продукти, като планински върхове и минерална вода.

"Всяка минута в България се развиват 294 000 литра минерална вода. Ако всеки жител на Русия, Испания, Италия, Германия и Великобритания пие по литър вода, количеството минерална вода в България ще може да запълни тяхното търсене", коментира зам.-министърът.

Въпреки прогнозите за спад на туристите у нас във връзка с кризата в Украйна, по данни на министерството през първите четири месеца на годината България са посетили над милион чужденци, като броят на гостите с цел почивка е нараснал с 4.1 процента. Тенденцията показва, че няма да има намаление в посещенията на украинските граждани, увери Бранимир Ботев.