Брюксел ни даде срок за „уверение” за прилагането на енергийна директива
Брюксел ни даде срок за „уверение” за прилагането на енергийна директива / netinfo

Министерството на икономиката и енергетиката трябва в двумесечен срок да увери Европейската комисия, че прилага мерки за въвеждане на директивата на общността в областта на енергийните услуги. Такова писмено изискване от Брюксел е постъпило в икономическото министерство, съобщиха от ведомството.

Документът на Европейската комисия задължава страните членки да узаконят отчитането на енергията да бъде на база реално потребено количество, а не на база прогнозни данни. Така на практика според европейските изисквания у нас трябва да отпадне прогнозното отчитане на електромерите и топломерите и вече да не плащаме изравнителни сметки за ток и парно. Това означава, че въведеното през април тримесечно отчитане на тока ще трябва да отпадне. Крайният срок за въвеждането на директивата изтече на 17 май тази година. От икономическото министерство обясняват закъснението с трудности при съгласуването на документа с българското законодателство.

От Брюксел настояват и да въведем доброволни споразумения между търговците на енергия и абонатите за това кой ще реализира мерките за енергийна ефективност. На редовното си заседание миналата седмица правителството одобри промени в закона за енергийната ефективност, с които ще се премахне прогнозното отчитане на уредите. Те предвиждат и повишаване на енергийната ефективност на страната, която е повече от седем пъти по-ниска от тази на другите държави – членки на европейския съюз. Очаква се новите текстове да бъдат приети в парламента преди да излезе във ваканция.