/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов поиска МВР до една седмица да направи всички проверки по казуса с лиценза за търговия на завода за специална продукция "Емко". Това пише в стенограмата от заседанието на кабинета, разпространена от пресслужбата на Министерския съвет.

Отнеха лиценза за търговия на оръжейния завод "Емко"

Борисов е поискал службите "КОС" (Контрол на общоопасните средства) да направят всички проверки и до 6 октомври работниците в предприятието да знаят, че ще им се върне лиценза, ако пропуските са отстранени.
 
"По всички военни заводи и складове текат проверки, така че тя не е насочена към тях, но доста складове гърмяха, доста жертви дадохме, доста безобразия се откриха. Хората трябва да знаят, че всичко зависи от това да си коригират грешките и съответно в рамките на тази една-две седмици максимум, ако са си ги отстранили, да им се върне лицензът", казва Борисов пред министрите.
 
Стотици работници от "Емко" се събраха на протест пред парламента

Министърът на икономиката Емил Караниколов докладва, че на 25 септември ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Тогава ще получим информация от служба "КОС", и от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
 
В случай, че пропуските са отстранени, още тогава ще предприемем действия, увери Караниколов.