Бизнесът вещае лавина от съкратени заради новия модел за цените на тока
Бизнесът вещае лавина от съкратени заради новия модел за цените на тока / снимка: Dariknews.bg, архив

60 000 уволнения вещаят от работодателските организации заради увеличението на цената „задължение към обществото" за индустрията от 18.93 лева до 40.21 лв.​ за мегаватчас​, к​оето е предвидено в модела за цените в сектор ​"Електроенергетика​" за регулаторния период от 1 юли тази година.

Председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни, че ако не се промени цената за индустрията и остане каквато е сега - 19 лева, това ще отвори финансова дупка от 285 милиона лева за НЕК. Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обаче заяви, че ако цената се вдигне, то тогава ще има 60 000 уволнени и дупка от 630 милиона за бюджета.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни, че ако цената „задължение към обществото" остане 19 лева, колкото е сега в изтичащия регулаторен период, а не се повиши на 40 лева, това ще отвори финансова дупка от 285 милиона лева. „Тази дупка може да бъде поета по два начина - единият е НЕК, която мъчейки се да я извадим от финансовия колапс, да й сложим още 285 млн. лв. Текущ дефицит за следващия период, или към българските потребители, което би означавало 17 на сто повишение на цената за регулирания пазар", каза той.

Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК

Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България прогнозира, че след днешните уведомления за уволнение на 340 човека в Холдинг Стара Загора заради предложеното увеличение, ще се случи скоро и при останалите работодатели. По думите му ефектът от скока на цената „задължение към обществото" ще засегне 60 000 души.
„Очакван ефект от над 60 000 души пряко засегнати, които означава уволнени, в рамките на идващите месеци. Пресметнато в пари при около 880 лева средно възнаграждения, това означава средни плащания - те са шест, осем, девет месеца, да кажем средно седем месеца заради стажа, - това означава 373 млн. лв. от бюджета, които трябва да бъдат разплатени към тези хора. Допълнително ние няма да плащаме на тези хора средно месечно по 21 млн. лв. осигуровки, това е което няма да внасяме в същия този бюджет. Ако пак сложим период от седем месеца, това прави 522 млн. лв." пресметна той.

Първи битов клиент се откачи от енергото

За един планиран ценови период до края на юни догодина означава 630 млн. лв. загуба за бюджета, каза Радев. И допълни че на това се съпоставя дупка в разчетите на НЕК в размер на 285 млн. лв. „Изберете си - НЕК или дупка в икономиката", каза той.