Бизнесът поиска облекчения за инвестиции в туристическата инфраструктура
Бизнесът поиска облекчения за инвестиции в туристическата инфраструктура / netinfo
Промени в нормативната уредба да насърчат частната инициатива за изграждане на пътища и други инфраструктурни обекти в райони с туристически потенциал, поискаха делегатите на Първия конгрес на инвеститорите в туризма в заключителната си резолюция от Пловдив. Конгресът бе открит от Президента Георги Първанов, който привества усилията за обединяване на многобройните браншови организации в сектора.

В туризма да се ползва статутът и държавната подкрепа за инвеститорите от първи, втори и трети клас, без да се изискват същите прагове за размера на инвестициите, записаха в заключителния си документ делегатите. Текстът бе предложен от члена на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и собственик на Дарик радио Радосвет Радев. Той посочи, че държавата би следвало да подкрепи и облекчи максимално например онзи, който направи 100-километровия път от Оборище до Свещари, тъй като това е вложение с ниска възвращаемост. Делегати на конгреса коментираха, че това трябва да се случи или чрез законодателни промени, или чрез акт на Министерски съвет.

Публично-частните партньорства в туризма трябва да се развиват в условията на конкуренция и като проекти, и като територия, и като средства, заяви още Радев. Той посочи, че ако предпримачите се състезават помежду си кой да бъде партньор на общината или държавата в даден проект, проектът ще бъде максимално полезен и за общината, и за държавата.

Централен технико-икономически съвет към бъдещата конфедерация, която ще обедини инвеститорите в туризма, да селектира идеи за проекти, с които да се кандидатства за финансиране от еврофондовете, предложи шефът на Българската строителна камара Симеон Пешов. Той настоя туристическият съвет да изгради областни структури, защото това ще е нивото за усвояване на средствата от ЕС.

В бъдещата конфедерация на туристическия бизнес като асоциирани членове ще бъдат поканени браншовите организации на агробизнеса и на леката промишленост, които имат пряко отношение към качеството на българския туристически продукт. Това съобщи пред Дарик председателят на Националния борд по туризъм Георги Гергов.

Инвеститорите в туризма приеха идеята на вицепремиера Ивайло Калфин за създаване на държавно-обществена комисия, която да координира политиката в туристическия отрасъл. По-рано Калфин се обяви против обособяването на отделно министерство на туризма като нарече идеята „скъпо и необосновано начинание”.