Билетът за маршрутките няма да поскъпва, при такситата цените скачат
Билетът за маршрутките няма да поскъпва, при такситата цените скачат / снимка: Sofia Photo Agency

Цената на билета за маршрутните таксита няма да се увеличава до края на годината. Това каза в предаването „Кой говори” Витан Андреев, председател на Сдружението за маршрутен превоз. Такова искане не е постъпвало от членовете на сдружението, допълни Андреев.

Изпълнителният директор на „О.К. Супертарнс” Людмил Лазаров каза, че фирмата ще вдигне цените с 15-20 ст. за км до края на тази или в началото на другата седмица. Планирахме да вдигнем цените през септември, но изчакахме да видим промяната в цената на газа, каза Лазаров.

Според председателя на Съюза на честните превозвачи Румен Крумов пазарът е „на принципа на скачените съдове” и голяма част от участниците на пазара се влияят от поведението на значително по-големите играчи, тоест винаги в промяната на цените е имало ситуация, при която по-малките компании изчакват реакцията на по-големите.

Заплащането при таксиметровите шофьори не е добро и трудно се намират, каза Людмил Лазаров. Проблем с кадрите има, призна и Румен Крумов. „Хора от провинцията има, изисква се ресурс те да бъдат обучени, най-малкото да познават София. Всеки един таксиметров шофьор има съответното удостоверение за професионални умения. Това удостоверение се издава на базата на изпит, който се полага в Агенция „Автомобилна администрация”. Но не бих казал, че това са достатъчни неща, когато се касае за предоставяне на транспортна услуга. В голяма част от компаниите се набляга основно на уменията за работа с хора”, каза Крумов.