Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж
Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж
35701
Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж
Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж
  • Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж
  • Балерините ще се пенсионират с 25 години стаж

ГЕРБ запази досегашните условия по Кодекса за социално осигуряване за работниците, инженерно-техническите специалисти и ръководните служители до ръководител на участък включително, заети на работа под земята в подземните рудници, в подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство една година осигурителен стаж от първа категория да се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория. Така те се отказаха от идеята три години действително изслужено време да се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория.

При окончателното гласуване на промени в КСО, депутатите решиха още балетисти, балерини и танцьори да се пенсионират от догодина след 25 години трудов стаж на сцената на културна организация, независимо от възрастта им. Мнозинството отхвърли искането на БСП този текст да бъде отложен за гласуване, заради това, че ще внесе хаос сред работещите в тази сфера. Емилия Масларова от БСП и Хасан Адемов от ДПС попитаха защо промени се правят единствено за балерини и танцьори, но не и за циркови артисти и еквилибристи. От БСП предложиха даже да се създадено нов специален фонд за тези хора.

“Един балетист, навършвайки определена възраст, натрупвайки определени травми и заболявания, в един момент той продължава да бъде в щата на съответната културна организация. Никой от вас не би се радвал, ако гледа балерина на 60 години“, каза Даниела Петрова от ГЕРБ.

“Циркови артисти, акробати, гимнастици, балансьори, еквилибристи, оркестранти на духови инструменти. Припомням друг текст, в който са включени в тази категория доскоро наричаните духачи с уста при производство на стъкло, сега оператори с уста при производство на стъкло, нещо подобно като оператор на хигиенна машина или чистач. Всички тези хора по един и същи законов начин се пенсионират. Кой ще пенсионираме сега? Само балерини, балетисти и танцьори или всички онези, за които вие говорите, културни организации“, попита Емилия Масларова.

“Сега тези хора са във втора категория, което означава, че могат да се пенсионират при положение че имат 15 години осигурителен стаж и 57 години възраст за мъжете и 52 години за жените. Оттук нататък те излизат от втора категория. За тях няма да има по-висока осигурителна вноска“, коментира Хасан Адемов от ДПС.

“Действително за 25 години те не могат да натрупат достатъчно средства чрез осигурителни вноски в осигурителната система и ще бъдат принудени да излязат от втора категория и да получават минималния размер на пенсията“, каза от своя страна социалният министър Тотю Младенов.