/ Thinkstock/Getty Images
На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) взе решение за внасяне осем искови молби за отнемане на имущество в окръжни съдилища в страната, на обща стойност 2 877 939. 42 лв.

Два са исковете, които ще бъдат внесени в Софийски градски съд. Те са срещу Валентин П. и Ивайло П., обвинени от прокуратурата за това, че са участвали в организирана престъпна група за подправяне на платежни инструменти. Общият размер на исковете срещу тях е 246 936.91 лв.

КПКОНПИ внася в Плевенския окръжен съд искане за отнемане на имуществото срещу Десислав А. - обвинен за обир на инкасо автомобил, извършен на 28.03.2018 г. в гр. Плевен. Претендираната от Комисията сума срещу Десислав А. е в размер на 401 374.00 лв.

Иск в размер на 863 636. 14 лв. внася КПКОНПИ във Великотърновския окръжен съд срещу Наталия Б. Същата съзнателно се ползвала от неистински официални и частни документи, за което е привлечена в качеството си на обвиняема от прокуратурата. Представила за действащ управител на фирма на италиански инвеститор пред банков служител и така е наредила банков превод към друга фирма, с което значително е ощетила първото дружество.

КПКОНПИ внася във Варненския окръжен съд иск срещу Александър Т. 47-годишният мъж е осъден с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения (ДДС) в особено големи размери. Размерът на иска от страна на КПКОНПИ е 93 656.72 лв.

Искова молба за отнемане на имущество на стойност 622 262.82 лв. се внася в Окръжен съд Кюстендил срещу Росица С., обвинена от прокуратурата в засяване и отглеждане на канабис.
БГНЕС