Активите на „Кремиковци” са значително повече от обявената тръжна цена
Активите на „Кремиковци” са значително повече от обявената тръжна цена / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Активите на „Кремиковци” са значително повече от обявената тръжна цена
31570
Активите на „Кремиковци” са значително повече от обявената тръжна цена
  • Активите на „Кремиковци” са значително повече от обявената тръжна цена

Активите на „Кремиковци" струват значително повече от обявената начална тръжна цена от 565 млн. лева, заяви за Дарик синдикалистът от КНСБ Васил Яначков. По думите му провеждането на търг за продажбата на комбината е реален шанс за неговото съживяване. Ето какво каза Яначков:

Търгът за продаването на акцизите е нов старт за продаването на „Кремиковци". Второ, това е отваряне на възможността да се уредят задълженията към кремиковските работници. И трето, Една нова възможност за това правителство да превърне „Кремиковци", като регион искам да кажа, в една нова индустриална зона с голям потенциал и като заетост, и като ниво на технологично развитие на металургията като изключително важна предпоставка за развитието на индустрията.

Какво мислите за началната тръжна цена - близо 600 млн. лева?

По проектна сметна документация струва около 2 млрд. лева. Дали не беше долари, само да не бъркам. Това са пари, които бяха преди реконструкцията, преди пускане на непрекъснато леене. Така че всичко е относително, но при всички случаи тази цена е чувствително по-ниска от реалните стойности.

Васил Яначков отказа да коментира дали има предварително заявен интерес към участието в търга за активите на металургичния комбинат. Комбинатът беше обявен в ликвидация в края на май. Дълговете към кредиторите му са над 2 млрд. лева.

По-късно през деня несъстоятелността на „Кремиковци" и бъдещето на комбината ще бъдат коментирани от „Ворскла Стийл"-България. Яначков определи компанията като „украински приятели", но не потвърди дали има заявен интерес от нейна страна към изкупуване на активите на металургичното дружество.