Актавис с рекордни приходи за първото тримесечие
Актавис с рекордни приходи за първото тримесечие / netinfo

Фармацевтичната компания „Актавис” отчита чиста печалба от 27 милиона евро за първото тримесечие на годината, съобщиха от компанията.

Отчетените приходи са се увеличили до 382,7 милиона евро за първото тримесечие, което представлява рекорд по приходи за тримесечие за Групата. Това представлява повишение на основните приходи за първото тримесечие от 8,3% при постоянни валутни курсове и от 11,9% ръст на отчетените приходи.

Приходите за първото тримесечие включват и участието на ZiO Zdorovje с 1,2 милиона евро, руската компания, която „Актавис” придоби контролния пакет от 51% в края на януари. Придобиването на компанията „Абрика” от САЩ, което приключи в средата на април, ще се отрази в резултатите за второто тримесечие, отчитат от компанията.

„Продължаващият основен растеж в комбинация с отражението на последните придобивания означава, че ние сме на правилния път, който води до постигането на поставените цели за годината”, заяви Робърт Весман, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

***

Продажби в ЦИЕА /включително Исландия и Малта/ достигнаха 157,2 милиона евро за тримесечието. Това представлява 13,6% основен растеж. През тримесечието бяха въведени 29 нови продукта /29 молекули/ на тези пазари. Направлението отбеляза силен ръст на приходите от ключови пазари в това число Русия, Украйна и Румъния.

Продажбите в Северна Америка се повишиха с 5,0% до 108,9 милиона евро за тримесечието. Ценовата ерозия от приблизително 13% в сравнение с 2006 година беше малко или много компенсирана от ръста на обема на продажбите над 18%. Четири нови продукта бяха въведени на пазара през тримесечието от 18-20, предвидени за цялата година.

Продажбите в направление Западна Европа, Близкия Изток и Африка възлизат на 79,7 милиона евро, повишение от 9,9% в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Ръстът се дължи основно на добрия растеж във Великобритания и Германия и също имаха добро представяне.

35 нови продукта бяха въведени /27 молекули/ през периода и бяха сключени важни договори с германските фондове за здравно осигуряване. Продажбите за трети страни възлизат на 35,9 милиона евро, 5,4% по-ниски от първото тримесечие на 2006 година.