58 млн. лв. субсидии са получили животновъдите от началото на годината
58 млн. лв. субсидии са получили животновъдите от началото на годината / netinfo

Над 58 млн лв. са изплатените субсидии за животновъдите от началото на годината до момента. За това е информирал министърът на земеделието и храните Валери Цветанов пред премиера Сергей Станишев, който се е срещнал с част от ръководния екип на земеделското министерство, съобщиха от правителствената пресслужба. Общата изплатена сума по всички направления в животновъдството представлява 92% от общия размер, предвиден за държавно подпомагане в план-сметката на Фонда.

От 10 млн. и 800 хил. лв. по целевата субсидия за подпомагане на качествено мляко – за месеците януари и февруари са изплатени 9 млн. и 117 хил. лв. на 1 652 фермери, а от 4 август 2008 г. започна поетапното изплащане на субсидията за качествено мляко за март месец, в рамките на остатъчния ресурс – от 1 млн. и 683 хил. лв.

Отделно за подпомагането по линия на схемата de minimis са изплатени 41 млн. 750 хил.лв. на 10 895 животновъди. Министър Цветанов е информирал премиера, че е подготвил писмо до еврокомисар Мариан-Фишер Боел, в което се описва тежкото състояние на животновъдния сектор в България и настоява за бързо одобрение на нотификацията от април 2008 г. за изплащането на 60 млн. лв. от държавния бюджет за млечното животновъдство. В момента се подготвя и нова нотификация за държавна помощ за достигане на хигиенни стандарти.

Със заповед на министър Цветанов ще започне изпълнението на правителственото решение за стартирането на процедура за директните плащания на блоковете от „други земеделски площи” – код „6”. Правят се непрекъснати проверки и субсидията ще бъде платена само за обработените площи. Стриктно ще се придържаме към принципа коректните заявители да получат средства, а некоректните – санкции е подчертал министър Цветанов.

Заместник-изпълнителният директор на Фонд „Земеделие” Константин Паликарски докладва за работата по ефективното и ефикасно управление на финансовия ресурс от фондовете на Европейския съюз.