15-20 000 души се очакват на протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа
15-20 000 души се очакват на протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа / снимка, архив: Sofia Photo Agency
15-20 000 души се очакват на протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа
33109
15-20 000 души се очакват на протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа
  • 15-20 000 души се очакват на протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа

Между 15 000 и 20 000 души ще се съберат на националния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ срещу предложенията за пенсионна реформа, заложени в проектозакона за Кодекса за социалното осигуряване. Това съобщи вицепрезидентът на КБСБ Пламен Димитров. Очаква се тогава да започнат и ефективни стачни действия по предприятията, работещи в добивната промишленост. От синдиката обявиха, че протестът ще се слее и със стачните действия на лекарите.

От КНСБ очакват да съберат няколкостотин хиляди подписа в подписката си срещу пенсионната реформа. Те ще бъдат предадени в парламента в деня на протеста, 7 октомври, обясни Пламен Димитров. „КНСБ продължава своята протестна кампания със, без или въпреки „Подкрепа”, каза той.

От КНСБ продължават да настояват законопроектът в този вид да не стане факт и да бъде изтеглен от парламента. Според синдикалистите пенсионната реформа ще бъде в ущърб на всички хора, тъй като ще трябва да работят повече, за да се пенсионират.

„Като кърпим, като режем, като не даваме възможност да се пенсионират на миньори, металурзи, енергетици, химици, като не даваме възможност да се пенсионират на всички останали, 2,4 млн. души, които работят извън категорийните работници, значи говорим за три години повече стаж. При положение, че един мъж в момента е на 63 години и има 37 години стаж, това значи, че ще се пенсионира на 66 години този човек от догодина. Ако има къде да работи обаче, ако не го изгонят междувременно, защото нали знаете, че след 55 години обикновено ги гонят”, коментира той.

Председателят на синдикалната федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков предложи да се запази точковата система, като за всяка календарна година броят да се увеличава с половин точка. Оказа се, че това предложение, което се доближава до идеята на шефа на НОИ Христина Митрева, не е съгласувано с ръководството на синдиката и предизвика спор между Яначков и вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров.

„Ние го предлагаме”, каза Яначков. Синдикалната федерация „Металици”, попита Димитров и след потвърждение от председателя на федерацията добави: „Не сме го коментирали заедно.” „За това се сетих през нощта, докато не спях”, лаконично каза Яначков.

От КНСБ обявиха, че ще очакват реакцията на премира Бойко Борисов.