Как се разграбва ловният туризъм
Как се разграбва ловният туризъм / netinfo

Години наред страната ни е печелила милиони долари от ловен туризъм, а генофондът на българския дивеч е най-качествен в света. Точно затова у нас идват да ловуват короновани особи, аристократи и висши държавници от цял свят.

Само преди месец обаче Международният ловен съвет отмени новия световен рекорд на отстрелян елен. Той бе български, а еленът бе отстрелян в ловното стопанство в Етрополе. Ловните експерти обаче установяват, че е отглеждан във ферма в Западна Европа, давани са му анаболи, стероиди, хормони и химически продукти за усилване на растежа му, и е продаден в България дни преди да бъде отстрелян от немския ловец барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг.

От лова в България се печелят милиони. Законът за лова и опазването на дивеча не позволява да има частни ловни стопанства, а подписка на 70 депутати осуетява опит за промяната му в тази посока през 2002 г. Въпреки това обаче мутри и групировки вече са завзели незаконно ловните стопанства, а в тяхна услуга се готви нов опит в края на годината да се промени законът и 139 ловни стопанства в България да им се дадат официално в ръцете.

Ловното стопанство е много престижен и печеливш отрасъл. То впрочем е вторият по значение приоритет, за да влезе България в Европейския съюз сред 99 отрасъла на националното ни стопанство. В ловния туризъм интересите са огромни и става въпрос за много пари. До 1990 г. само от 6% от ловните полета на страната се печелят 9 милиона и половина долара годишно. Само благородният елен в пиковите години между 1992 и 1994 г. наброява близо 30 000 екземпляра. Сега еленът е 16 000 и продължава да намалява. Ако и след 1990 г. беше запазен ловният ресурс, държавата можеше ежегодно да печели по 30 до 50 милиона долара годишно.

Точно защото е изключително печеливш, ловният туризъм е обект на огромен интерес. Вече 15 години сме свидетели как различни групировки се опитват да вземат държавните ловностопански райони под формата на аренда или концесия, което по закона не е разрешено. През 2002 г. такова предложение за промяна в закона за лова, което щеше да разреши разпродаването на 113 държавни ловни участъка срещу смешната сума от 600 000 лв. годишно, при приходи над 700 000 само от два от тях, бе осуетено след подписка на 70 депутати.

В момента отново кипи припряно раздаване на ловни участъци, защото и Министерството на земеделието, и частниците се готвят отново в края на годината да прокарат такива промени в закона. В Националното управление по горите има списък, по който отстрелът на дивеча в държавните лесничейства и дивечовъдни станции се предлага да бъде откупен от 1 до 10 години напред. Тези държавни дивечовъдни станции обаче са създадени във връзка с ангажиментите на България по Бернската конвенция. По нея страната ни е задължена да гарантира съхранението на генофонда и опазването на видовото разнообразие при дивеча.

А какво се случва у нас? За раздаване вече са предоставени 10 дивечовъдни станции –Мичурин, Ропотамо, Несебър, Паламара, Витиня, Чепино, Тервел, Преслав, Шерба. И общо 139 държавни ловностопански района, отново срещу смешната сума от 546 000 лв. По странна схема срещу купуване на правото за отстрел още няколко дивечовъдни станции у нас са завзети от новите си собственици. Ловът в Шерба е отдаден за 10 години на Емил Димитров, който е собственик и на ловното стопанство “Елена” край Етрополе, където именно бе отстрелян отмененият български световен рекорд на благороден елен.

След като две от ловните хижи – “Кокиче” и “Минзухар”, бяха отдадени под наем през 1995 г., въпросът с тяхната собственост сега пак стига до парламента, тъй като земите на двете стопанства бяха оградени с табели “частна собственост”. Преди повече от 2 години по същия начин са били отдадени и земите на дивечовъдна станция “Ботевград”. Още е пресен скандалът с Гео Дундаров, който си загради 70 квадратни километра в Еленския балкан и изпрати биячите си срещу местните хора. Според регистъра ДАКСИ във фирмата му “Гимел” през 1999 г. започва работа съпругата на земеделския министър Нихат Кабил – Юрмюз Кабилова.

Кои са хората, които стоят зад тези интереси в ловния бизнес? Естествено, това са най-мощните финансови групировки и най-богатите хора в страната. Немско списание отпечата статия, че в България има ловна мафия и че у нас се отстрелват вносни елени. Статия в унгарски информационен сайт пък разкрива, че еленът, станал нов световен рекорд, всъщност е отглеждан във ферма, а в храната му са слагани анаболи, стероиди, хормони и химически продукти. Дни преди да бъде отстрелян, е закупен за 5000 евро от Емил Димитров, а за трофея немският ловец барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг плаща за него на Димитров 63 000 евро. И това става причина рекордът ни да бъде отменен, а върху реномето на родния ловен туризъм да бъде лепнато огромно петно. Не успяхме да се свържем с Емил Димитров за коментар.

През това време вече според питане до земеделския министър Нихат Кабил, в България вече са внесени 128 елена, изкуствено отгледани с анаболи, стероиди и хормони, които замърсяват генетичния фонд на България, понижават качеството на трофеите и накърняват реномето на целия отрасъл.Част от тях са в ловното стопанство “Шерба”, собственост на Емил Димитров. Най-драстичният пример за разграбването на държавните ловни стопанства обаче е неразрешената по закон приватизация на Дружеството за международен ловен туризъм “Мургаш” за 60 нови лева. Разрешила го е Миглена Плугчиева, тогава заместник-министър на земеделието, сега – посланик на България в Германия. До 1990 г. това дружество само от 6% от ловните полета на България дава печалба от 9 милиона и половина долара годишно.

Докато България с бързи крачки се е запътила към западния модел на концесиониране на ловния туризъм, то през това време досегашният български модел бе заимстван и се прилага от Австрия, Германия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и други развити страни. А пък горчивият унгарски опит сочи, че там за 2 години дадено на частници ловно стопанство е унищожило целия наличен дивеч. Защо беше отменен българският световен рекорд и какви проблеми произтичат от това – чуйте в звуковия файл коментара на експерта по ловен туризъм Григор Пенев, бивш главен експерт в Националното управление по горите, научен сътрудник Първа степен и председател на фондация “Защита на дивеча и лова”.

Войната за ловните полета на България продължава, продължава и унищожаването на дивеча и загубите на държавата от ловния туризъм. Топката отново е в полето на депутатите, които за втори път трябва да осуетят разграбването на ловните ни полета.