Има ли връзка между убийствата на Димитър Янков и Александър Тасев?
Има ли връзка между убийствата на Димитър Янков и Александър Тасев? / снимка: Sofia Photo Agency

Само за по-малко от седмица в България бяха застреляни председателят на общинския съвет на Несебър – Димитър Янков, а след това и президентът на „Локомотив Пловдив” – Александър Тасев. Имената и на двамата убити могат да бъдат причислени по-скоро към легалния бизнес, отколкото към престъпни групировки или формации от този род. Поне на пръв поглед. И въпреки това и двамата станаха жертва на откровено казано мафиотски убийства – едното в центъра на Бургас, а дни по-късно другото – в луксозния столичен квартал „Бояна”.

След смъртта на двамата се заговори за това, че имената им били намесени в какви ли не отношения с бившите силови групировки ВИС и СИК, а изведнъж на бял свят излязоха и отдавна забравени разработки на полицията срещу двамата, спрени незнайно защо от МВР.

Версиите около убийствата на двамата бизнесмени стигнаха дори до там, да се търси връзка между разстрелите им, макар че на пръв поглед няма нищо общо между тях. Оказва се обаче, че несебърският общинар и президентът на пловдивския „Локомотив” имат доста общи интереси в курорта „Слънчев бряг”, както и в икономически проекти в Югоизточна България. В същото време и двамата се оказват хора от близкото обкръжение на президента на ВАИ „Холдинг” – Георги Илиев – убит в курорта „Слънчев бряг” преди близо 2 години. Полицаи твърдят, че Димитър Янков е сред близките на несебърския наркобос – Димитър Желязков – Митьо Очите, а за Александър Тасев се говори открито, че той е сред хората, които са поели управлението на ВАИ „Холдинг” след смъртта на Жоро Илиев. Така на практика излиза, че някой има интерес да разчиства хората на бившата ВИС и вероятно след време да завземе освободената от тях територия.

Тази версия, която сигурни сме не е отбягнала и от погледа на полицията у нас, ще придобие още по-голяма тежест, ако се окаже, че с бившата силова групировка ВИС в момента се случва точно онова, което се случи преди време с конкурентната и СИК. Част от босовете бяха избити, друга част – са в чужбина, а единствените останали в България - братята Маргини, са изместени от бизнеса от конкурентни групировки.

Същото се случи преди време и с други подобни борчески формирования – „Корона Инс” на Иво Карамански, Аполо и Болкан и така нататък. Кой и защо уби Димитър Янков и Александър Тасев и има ли връзка между двата разстрела – отговори на тези въпроси ще се помъчим да намерим в днешната „Афера”.

Лятото на 2005 година. Последното на Георги Илиев. Полицаи, работещи от години по групировката ВИС по-късно станала ВАИ „Холдинг”, разказват, че като че ли за пръв път боса на ВИС се е чувствал незастрашен именно тогава. Цялото си лято Илиев прекарва на Слънчев бряг. И до днес се носят легенди за шумни купони в заведенията, собственост на холдинга в курорта или на луксозната яхта на Жоро Илиев в открито море. От време на време Илиев влиза в старата си позабравена вече слава на дискотечен побойник. Такъв е и случаят когато Георги напада бившия олимпийски шампион по борба Рахмат Сукра, който е приближен на конкурентите от СИК. Инцидентът става в дискотека в „Слънчев бряг”, а след това полицията така и не разследва случилото се. И така до 25 август, когато неизвестен снайперист слага край на живота на боса на ВАИ „Холдинг” и по този начин отприщва хаоса по Южното Черноморие.

След разстрела на Георги Илиев обаче, за пръв път започва да се говори за това, че на пръв поглед стройната му организация има доста сериозни пробойни. Те идват именно откъм „Слънчев бряг”, където местни васали като Митьо Очите вече са набрали сила и не желаят да бъдат зависими от боса на ВАИ „Холдинг”. Полицаи разказват, че поредица от инциденти в Несебър и Бургас бележат именно началото на разпада на империята на ВИС по Южното Черноморие. Началото е през 2004 година, когато двама сводници от ниско ниво в Бургас – Тодор Стамов, известен като Тошко Малкотърновеца и Димитър Видилиев – Релакса, настаняват свои проститутки в заведение, собственост на Георги Илиев. Персоналът настоява да ги махнат, след което една вечер хората на двамата сводници изпотрошават заведението. Според запознати веднага след това от София пристига наказателна бригада – Релакса е застрелян, а Малкотърновеца е ранен в ръката.

И двамата обаче, са хора на Димитър Желязков – Очите и на най-доверения му човек – Янко Гюров, известен като Янко Помориеца. След инцидента Помориеца е глобен с 20 хиляди евро, а след като Митьо Очите се опитва да върне рекета по Южното Черноморие, Георги Илиев е предупреден от най-високо ниво в МВР да си озапти хората, за да няма проблеми. Следва и втори по-малък инцидент, при който глобеният е Димитър Желязков – Очите заради това, че се е скарал с известния по морето автокрадец Гената - Крокодила. След скандала Жоро Илиев кара Очите да купи компютърна конфигурация за разблокирване на аларми на скъпи коли. Димитър Желязков се подчинява и купува уреда. След по-малко от месец Гената – Крокодила изчезва безследно. Тези макар и малки инциденти вътре в някогашната групировка ВИС бележат началото на края й. Точно по това време обаче, несебърският бизнесмен Димитър Янков е в силата си. Той е собственик на едни от най луксозните хотели в курорта „Слънчев бряг” и макар че гравитира около групировката ВИС на няколко пъти проявява характер и с това си навлича гнева на Жоро Илиев.

Още от средата на 90-те години – Димитър Янков е сред хората, които са в периферията на ВИС. След убийството на Георги Илиев обаче, несебърският общинар се е чувствал вече почти пълновластен господар в региона заради липсата на силна ръка по Южното Черноморие. Така Димитър Янков успява да създаде мощна империя по Южното Черноморие. Важно място в нея заемат именно хората на Митьо Очите и Янко Помориеца. Бившите хора на Жоро Илиев сега са се превърнали в абсолютни феодали в района, като всеки е длъжен да се съобразява с тях. По това време вече хотелите на Георги Илиев се управляват от Александър Тасев и Мая Илиева и са обявени за продан. Някъде по това време, година след смъртта на Георги Илиев, в София се е провежда среща между Александър Тасев и Димитър Янков твърдят полицаи. Двамата обсъждат евентуалната възможност несебърският общинар да стане собственик на част от хотелите били преди време на Жоро Илиев. Цената, която искат от ВАИ „Холдинг” и от фирмата „Ел Би Джей”, която стопанисва имотите по морето, е много голяма и така сделката се проваля.

И докато по морето кипи усилена борба за това кой от приближените на Георги Илиев да вземе лъвския пай, от имотите му в София кипи друго не по-малко ожесточено съревнование – кой да наследи каналите за контрабанда, както и това кой да контактува с чуждите контрабандисти на кокаин, които години наред работят с ВИС.

Според полицаи, пожелали анонимност, от години наред бившите висаджии контролират трафика и продажбите на най-скъпия вид наркотик у нас. Макар че кокаинът няма пазар в България – годишно се употребяват не повече от 2 килограма, то пратките, които минават през страната ни са доста големи. Печалбите също не са малки и затова желаещите да поемат този вид бизнес, заедно с контрабандата на стоки, са много. Говори се, че ВИС влизат в бизнеса с наркотици още през началото на 90-те години, когато все още е жив Васил Илиев. Тогава групировката успява да се превърне в най-големия изкупвач и износител на череши в България. Запознати твърдят, че звездата на Александър Тасев изгрява именно тогава .Огромни количества череши се изнасят за Гърция и Италия, а полицаи твърдят, че макар да няма официални данни за това, в бидоните с плодове често са минавали и пратки с кокаин.

След смъртта на Васил Илиев Александър Тасев успява да монополизира търговията с череши. Не е изключено след това от бившата силова групировка да са поискали от Тасев да продължи трафика на кокаин за Италия или Гърция и отказът му да е станал причина за разстрела. Полицаи разказват, че не е изключено присъдата на Тасев да е издадена преди една две или повече години. Според друга теория пък кюстендилският бизнесмен е разстрелян заради провалена пратка кока. В последно време обаче, няма полицейска информация за разбит канал за трафик на кокаин у нас или в Италия, Гърция или Испания. Така че, ако има смъртна присъда на Тасев, тя е била издадена вероятно преди 2.5 години.Тогава според полицаи един инцидент в Испания слага началото на масовите разстрели на висаджии у нас.

В началото на 2005 година в Испания, Италия и САЩ се провежда полицейско разследване по отношение на българи, които използват яхти в района на Карибския басейн за пренасяне на скъпоструващия наркотик от Южна Америка към Европа. На 17 февруари 2005 година, в Барселона и Сотогранде са заловени съответно 819 килограма и 137 килограма кокаин. При операцията полицията арестува общо 6 българи. Веднага след провалената сделка с кока започва да се говори, че гарант по трафика е бил известен български бос, а след това ще започнат масови разстрели на българите ангажирани с пратката. И това се случва наистина. Дни след това в Благоевград е разстрелян висаджията Васил Гьорчев – Кьоравия и дни по-късно във Варна е прострелян с автомат Иваило Паунов – Джованито. Според полицията и двамата са сред хората, замесени с провалената пратка на кока, а Кьоравия минава за един от най-близките на братята Илиеви. На 25 август същата година пък в Слънчев Бряг е убит и самият Георги Илиев, а след смъртта му полицията не изключва и вероятността причината за убийството да се крие в проваления трафик на кокаин. Според полицаи в официалните документи няма данни името на Александър Тасев да е намесено в трафик на наркотици. Въпреки това източници на Дарик от ГДБОП разказват, че вероятността президентът на „Локомотив” да е замесен и в този вид бизнес, е много голяма. Така се появи и информацията, че Тасев е убит заради провалена пратка.

Всъщност единственият съмнителен момент в бизнеса на Тасев е именно връзките му с бившата ВИС и евентуалното му участие в трафик на дрога. Срещу него има и разработка на ЦСБОП от 90-те години за контрабанда на горива в бивша Югославия, но антимафиоти твърдят, че това едва ли може да е причина за разстрела. Скандалите около собствеността във футболен клуб „Локомотив Пловдив” пък са друга вероятна причина, която полицията разследва в момента. Всъщност самият вътрешен министър Румен Петков изнесе част от данните, с които разполага полицията у нас за Александър Тасев. Според тях обаче, бизнесменът не е търгувал с наркотици, както и няма данни за връзка между стрелбите в Бургас и София. Твърде съмнително е обаче, как в рамките на седмица са убити двама човека от бившето обкръжение на президента на ВАИ „Холдинг” Георги Илиев, като и двамата имат интереси на „Слънчев бряг”.

Според бургаски полицаи е твърде вероятно целта на всичко, случващо се в момента по Южното Черноморие, е да се отстранят хората на бившата ВИС там. Защото двата разстрела съвпаднаха странно и с ареста на друг от хората на Георги Илиев – Митьо Очите. Така на практика бившата силова групировка губи влияние в района и най-вероятно скоро на нейно място ще се появи друг голям силов играч, който да купи доскорошните висаджийски имоти и да наложи свои правила по Южното Черноморие – докато и той не бъде изместен от някой по-силен.