Апашите не залагат на техника, търсят злато и пари в домовете
Апашите не залагат на техника, търсят злато и пари в домовете / cнимки: Sofia Photo Agency
4404 са домовите кражби в София за 2007 година. Това е само част от статистиката на Столичната полиция. Разкритите домови кражби са едва 711, което прави някъде около 5%. Грабежите за същата година са 946, като разкритите са 460. Тази на пръв поглед стряскаща статистика ни дава повод още веднъж да обърнем поглед към този проблем, който стои извън дискусиите за организираната престъпност и босовете на групировките у нас, и в същото време интересува изключително много обикновените хора. Защото едва ли е приятно да се прибереш от работа или почивка и да откриеш, че в къщата ти са тарашили крадци и са отмъкнали почти всичко ценно, което имаш.

Точно по тази схема всяка година хиляди семейства стават жертви на подобен род деяния и се разделят с вещи и бижута на стойност десетки хиляди левове. Ден-два след кражбата същите златни накити и черна техника могат да бъдат открити в някоя от заложните къщи в съответния град, макар с документи, които не доказват абсолютно нищо – дори и името на човека, който ги е продал. Така полицията много трудно може да докаже чия е вещта, а собствениците в отделни изолирани случаи получават обратно вещите си. Всъщност все още няма официална статистика на полицията колко са кражбите от домове в страната годишно, тъй като всяка дирекция прави собствена такава. Неофициалната статистика сочи, че годишно у нас жертви на подобни престъпления стават близо 13000 семейства.

Цели кланове от добре обучени джебчии се занимават с обири на домове, вили и офиси, а печалбите от продадените вещи надхвърлят няколкостотин хиляди лева. Печалбите, естествено, отиват в джобовете на определени хора, а на ограбените им остава единствено да се примирят със загубата на вещите си. Според информация на Дарик една от най-сериозните престъпни групи, занимаващи се с кражби в столицата, е съставена от чужденци, част от които нигерийци. Те действали в няколко столични квартала, а откраднатите вещи пласирали в няколко по-малки заложни къщи в София. Според неофициална информация на МВР всяка година преди празниците и летните отпуски стотици бандити, обирджии и рекетьори се активизират, като числеността им нараства правопропорционално на броя на хората, пазаруващи по магазините. Само за седмица средно са ограбвани над 70 души. В различните столични квартали пък бандите, които действат, са различни като броят на престъпленията е най-голям в по скъпите жилищни комплекси, които са в близост до Витоша – Студентски град, Дървеница и Младост.

Според статистика на полицията през 2005 г. е заловена и най-малката джебчийка – момиченце на четири години. Джебчийските кланове работят по схемата "три в едно" – кражби, проституция, просия. Ако бизнесът с платена любов не върви, се насочват към джебчийството. Ако и то не потръгне, тогава започват с просията. И докато за едни това е начин на оцеляване, то за другите си е занаят. Преди време социални работници откриват на улицата майка, използваща 10-месечното си бебе за просия. Полицаи, пожелали анонимност, разказват пред Дарик, че през 2005 г. след поредица специализирани акции в летните и зимните ни курорти са прочистени от безпризорни и джебчии и от банди, занимаващи се с кражби от апартаменти. Така през вече 2005 г. бе отчетено и намаление на броя на джебчийските кражби у нас. Само година по-късно обаче кражбата на вещи и портфейли и разбиването на апартаменти се завърна като професия в пълния си размер.

Така в края на 2007 г. се появява статистиката за това, че само в София са извършени над 4000 кражби от домове. Това разбира се са регистрираните такива. Нерегистрираните са няколко пъти повече, като според неофициалната статистика надхвърлят 10 000. В различните квартали на София обаче броят на кражбите и извършителите са различни. Макар че няма строго определен принцип на организация говори се, че в различните части действат различни престъпни групи. В Младост, Дианабад, Студентски град действат две или три групи, чиито състав е почти изцяло от чужденци. Това са предимно бивши вече студенти, част от които са нигерийци. Хора, работещи в заложни къщи в Младост, разказаха пред Дарик, че бандата се ръководи от човек, познат под името Джеймс. Той носел често големи сакове, в които могат да се видят и лаптопи и скъпи мобилни телефони и различни видове ДВД системи.

Същата тази банда от Младост и околните квартали се е специализирала в кражбите на техника, мобилни телефони и лаптопи, като според неофициална информация едно от депата, където се продават подобни крадени вещи, се намира в Студентски град. Печалбите на тези хора понякога надхвърлят 20000 лева месечно, като естествено част от парите се отчитат от крадците нагоре по веригата. Живеещи в Студентски град разказаха пред Дарик, че в последно време се е увеличил броят на кражбите от общежития в квартала. По голямата част от тях обаче за сега остават неразкрити, тъй като често и самите жертви не искат да се занимават с полиция и предпочитат ако могат сами да си възстановят щетите.

Друга подобна банда от джебчии действа в скъпите квартали на София, които се намират в полите на Витоша, разказват запознати. Говори се, че това е и най-добре оборудваната за кражби от домовете група, която разполага с изключително добра техника и снаряжение, с която лесно превзема вратите на скъпите къщи в Бояна, Драгалевци и други подобни квартали. Тук вече не се търсят мобилни телефони или техника, а пари и злато. Това е така, тъй като често, ако попаднат на телефон, струващ примерно 2000-3000 лева, крадците не го вземат, тъй като подобни модели трудно се продават от заложните къщи, а и често полицията ги проследява по молба на собственика и има вероятност все някога да се стигне до крадците. Промяната на кодовете на съответния телефон пък бил прекалено скъпо и рисково действие. За това в богатите къщи в полите на Витоша се крадат основно пари и бижута. Има дори случаи, в които бандите изнасят цели сейфове, за да могат по бързо да си свършат работата, разказват неофициално полицаи.

Димитрина Владимирова от сектор "Кражби" в Столичната полиция разказва каква всъщност е технологията на действията на подобни банди.

Определено си харесват външния вид на домовете ни, също така си правят проучване и на самите хора – имотното ни състояние. Много лоша идея е демонстрацията на добро финансово състояние. Това също се следи. Определено си имат организация – опитват се да следят хората. Това е организирана система, при която научаваш навиците н един човек – кога влиза, кога излиза, колко време го няма, с колко време разполагат, какво биха могли да вземат. Обикновено това са хора, които се познават от много време, близки приятели са, трудно се издават един друг. Информацията, която получават, и начина им на действие остават в един много тесен кръг. Трудно се пробива в една такава група.

За колко време може да бъде извършен един обир на апартамент?

Напоследък повечето кражби от домовете са на злато и пари. Това най-лесно се изнася, не трябва особена организация. Просто влизат, каквото видят в апартамента – прибират и си тръгват. И времето е различно. Една ключалка може да бъде отворена от 15 секунди до един час. Зависи колко е сложна. Почти не съществува непреодолима ключалка, т.е. всичко, което е сътворено от човешката ръка, може да бъде преодоляно по същия начин.

Имате ли случаи, когато човек от семейството си е у дома, а крадците влизат в другата стая и извършват обир?

Да, случват се такива неприятни инциденти, при които се стига до по-сериозни сблъсъци. Тогава вече квалификацията на престъплението отива на грабеж, когато има сблъсък с тъжителите. Понякога се случва в скъпите квартали – Бояна, Драгалевци, някой да спи на втория етаж и долу да бъде извършена кражба. Или да е на първия етаж и на втория да се качат. Случва се и е много неприятно, защото след това остава сериозна травма за хората, че им е нарушено личното пространство и сигурността им е застрашена.

Другите неща, които за откраднати, къде отиват обикновено?

Най-често ги залагат в заложни къщи. Минават също така през прекупвачи, които след това ги препродават. Задължително в районните, или където се подава молбата за извършеното престъпление, трябва да бъдат оставени серийните номера на всякакъв вид техника. Наскоро заловихме софийски прекупвач на лаптопи, който им изчиства паметта. Но не подавайки пълната информация, ние няма как да знаем на кого са тези вещи, не разполагайки със серийните номера или някакви вторични белези, защото могат и по вторични белези да бъдат разпознати. Такива вещи обикновено отиват в заложните къщи, но все по-рядко се крадат подобни вещи. Рядко се изнасят телевизори и голяма техника, както беше преди години.

Трудно ли се работи със заложните къщи?

Имаме установена практика, често се ходи на проверки, проверява се документацията им. Някои от тях са много стриктни, другаде има пропуски, които се опитваме да оправяме всеки път.

Какъв е профила на хората, които крадат? Срещали ли сте висшисти, хора интелигентни?

Определено има такива хора. Общата практика е, че крадците са изпадналата част от обществото. Но не, част от тях са, интелигентни не бих казала, но определено има добре изглеждащи. Те не представляват клошарите по улиците, нито наркоманите. Част от тях изглеждат много добре, карат скъпи коли и определено не приличат на крадци, а това всъщност е основното им занимание.

Средно годишно броят на кражбите в един столичен квартал е около 500-600, сочи статистиката. Съществуват обаче десетки случаи, в които хората не съобщават в полицията за липсващи касетофони от автомобили или за това, че някой е влязъл с взлом в къщата им. Това се случва обикновено ако щетите са сравнително малки или поносими. Специалисти разказват, че заключването на бижутата и парите в сейф не помага, тъй като често крадците имат детектори, които откриват подобни сейфове зад мебели и дори когато са вградени в стените. Криенето на пари в дрехи също не е вариант, защото ровенето се започва именно от там, разказват експерти. Вариант за спасение към момента е единствено ценните неща да се държат в трезор в банка, но и там сигурността не е 100%, тъй като не са един и два случаите на разбити трезори в София.

Едва ли има полезен съвет, който можем да дадем на хората как да се предпазят от подобни престъпления. Най-добрият вариант е да не се демонстрира висок стандарт на живот, скъпи дрехи, коли и мобилни телефони, тъй като това привлича неимоверно много крадците. Останалото е чист късмет.