/ iStock/Getty Images
Потърпевши от токовите удари са домакинства с над 3000 души
"Жителите на четири ямболски села са в протестна готовност за блокади на пътища заради проблеми с електрозахранването. Причината са честите и внезапни спирания на тока в Безмер, Дражево, Кабиле и Хаджидимитрово. Десетки сигнали за изгорели електроуреди са подадени в кметствата на селата", съобщи кметът на Безмер Росен Русев.

По думите му, въпреки многобройните сигнали от него и колегите му до ЕВН "Електроразпределение Юг", както и протестните подписки от местното население, проблемът продължава от години.

"Потърпевши от токовите удари са домакинства с над 3000 души и десетки фирми с производствена дейност в региона. Онлайн обучението на децата също е затруднено", каза кметът на Безмер.

"Предстои проблемът отново да бъде обсъден между ръководствата на електроразпределителното дружество и община Тунджа. Проведени до момента са редица срещи и разговори, но взетите мерки са без траен резултат", каза по темата кметът на общината Георги Георгиев.

Преди три месеца подобна среща свика и областният управител на Ямбол Георги Чалъков. От дружеството тогава признаха, че през август в региона е имало необичайно много изключвания на тока.

Причината за това били мигриращите ята птици, които кацат по електропроводите. Допълнителна изолация на жиците и нови източници на захранване бяха сред набелязаните мерки.
БТА