Двама нови и двама досегашни депутати изпраща Ямбол в 50-ото Народно събрание. Това стана ясно след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви имената на избраните 240 народни представители.

ЦИК обяви имената на новите 240 депутати

От 31-ви Ямболски многомандатен избирателен район (МИР) в парламента влизат Никола Димитров („Възраждане“), Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС),  Красимир Йорданов („БСП за България“) и Димитър Николов (ДПС).

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

Никола Димитров – Партия „Възраждане", е 33-годишен, инженер по комуникационна техника и технологии, един от учредителите на партия „Възраждане“ през 2014 г. Димитров е роден в с. Мамарчево, община Болярово. Той беше депутат от Ямбол в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. За партията на 9 юни гласуваха 18,09 % от избирателите в област Ямбол, което отреди на „Възраждане“ втора позиция в 31-ви МИР.

Димитър Иванов-Коалиция ГЕРБ-СДС, е роден в Ямбол, на 43 години, икономист по образование. Заемал е поста областен управител на Ямбол три пъти в периода от 2012 г. до 2021 година, по време на правителствата на ГЕРБ. Той бе народен представител в 42-рия, 46-ия, 47-ия, 48-ия и 49-ия парламент. Коалицията ГЕРБ – СДС получи най-високата подкрепа от избирателите в Ямболско на 9 юни - 23,31 %.

Красимир Йорданов - Коалиция „БСП за България“, е единият нов народен представител от Ямбол. Той е на 42 години, роден в Ямбол, предприемач, занимава се със земеделие, бил е общински съветник от БСП. Той бе втори в листата на „БСП за България“ на парламентарните избори.

Водач на социалистите в 31 МИР бе Кристиан Вигенин, но той става евродепутат, тъй като водеше и листата за Европейски парламент. „БСП за България“ получи трети резултат в област Ямбол със 17,71 % подкрепа.

Димитър Николов - Партия ДПС, е другият нов депутат. Той е на 47 години, инженер по образование. Втори мандат е кмет на с. Трояново, община Камено, област Бургас. Заместник-председател е на ДПС в Бургас и бе водач на листата на партията в Ямбол.

ДПС стана седма в областта с 4,30 %, след ПП – ДБ (10,23 %), „Има такъв народ“ (7,02 %) и „Величие“ (5,35 %). Според метода Хейър – Ниймайер, Димитър Николов от ДПС влиза в парламента като депутат от Ямбол.

Не за първи път системата за разпределение на мандатите поднася изненади на избирателите в област Ямбол. През юли 2021 г. по метода на Хеър – Ниймайер в парламента влезе кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53 %.

„Демократична България“ тогава остана без депутат при получени над 8 % подкрепа. През 2014 г. ДПС също имаше депутат от Ямбол чрез системата на най-големия остатък – ромският лидер Илия Илиев, тогава с подкрепа 6,5%.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус, БТА