Знаем ли какво казваме когато говорим?
Знаем ли какво казваме когато говорим? / netinfo
Продължаваме да твърдим, че много често говорим без да осъзнаваме значението на това, което казваме. Така се случва, когато употребяваме някой крилати фрази, клишета или просто афоризми на които произходът им е останал твърде назад във времето.
 
Проверих лично какво знаят врачани за изразът "Гордиев възел" и се оказа ,че твърде малко от запитаните знаят от къде произлиза той и какво означава. За това сега ще ви върна към легендата за цар Гордий, според която оракулът заповядал на фригийците, измъчени от вътрешни междуособици, да изберат за цар първия, когото срещнат на колесница с впрегнати волове по пътя към храма на Зевс.
 
Те срещнали простия земеделец Гордий и веднага го провъзгласили за цар. За да засвидетелства своята признателност, той основал град Гордий и поставил колесницата, която променила съдбата му, в храма на Зевс. Към ока й завързал толкова сложен възел, че предсказвали господство над вселената за този, който един ден би могъл да го развърже.
 
Александър Македонски (ІV в.пр.Хр)., минавайки през Гордий, изтеглил меча си и разсякъл "Гордиевия възел". Оттук идва и изразът "гордиев възел" за всяко объркано преплитане на обстоятелства или за трудно разрешим проблем. "Да се разсече гордиевия възел" - означава да се реши някакво сложно, объркано дело, затруднения по насилствен, праволинеен, радикален начин.
 
 
Чуйте прикачения файл, за да разберете какви са нерешимите проблеми на врачани и знаят ли какво означава "Гордиев възел".