археологическо проучване - архив
археологическо проучване - архив / Исторически музей Русе, архив
Започнаха спасителните археологически проучвания по трасето на Турски поток в област Монтана. Два от обектите се намират в землището село Расово, община Медковец. Научен ръководител на разкопките е доц. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей към БАН. Той уточни, че се проучва  многослойно селище от късно бронзовата епоха, съществувало и през Средновековието. Разположено e на територия от  10 декара.  Трасето на новия газопровод преминава в  периферията на селището. Проучването се извършва от шест археолози и 30 работници. Досега са открити монети от ІІІ и ІV век, фибули, сребърна обица и керамика.

Предстои да започнат археологически разкопки и в землището на Вълчедръм. Научен ръководител на обекта там е доц. доктор Методи Даскалов, също от Националния археологически институт с музей към БАН. Още се набират работници за обекта, съобщи Иван Барзин – кмет на община Вълчедръм. Предстои да бъдат наети около 40 души общи работници и трима души охрана. 
 
През февруари "Булгартрансгаз" ЕАД възложи обществена поръчка на Националния археологически институт с музей към БАН на стойност 48 милиона лева без ДДС.   Договорът е за извършване на теренни археологически проучвания  на строежи в системата за пренос на природен газ в страната за следващите четири години.

Трасето на новия газопровод до българо-сръбската граница преминава през три археологически обекта на територията на област Монтана,  засега.