Задържана е престъпна група, извършвала кражби от възрастни хора в различни области в страната
Задържана е престъпна група, извършвала кражби от възрастни хора в различни области в страната / ОД на МВР Видин

През последните шест месеца на територията на Видинска област са регистрирани седем кражби, извършени по специален начин - чрез измама и въвеждане в заблуждение на възрастни хора от малки населени места. Схемата на действие на крадците включвала задължително оферта за покупки на битови вещи, домашна ракия или други предмети, за които предлагали изгодни цени.

В хода на "сделката" измамниците оперирали с едри банкноти, налагащи връщане на ресто. След като отклонявали вниманието на стопаните прониквали в домовете им и извършвали кражби на спестяванията на възрастните хора. В процеса на изясняване на обстоятелствата около извършените по идентичен начин седем кражби и след допълнителен анализ на сходни кражби, регистрирани на територията на областите Монтана и Враца, категорично е установено, че по същество в основата на тези посегателства са продължавани престъпления, а насочеността им е към най-уязвимата социална група - пенсионерите в селата.

След съгласуване на действия на ОДМВР-Видин с областните дирекции на МВР в Монтана, Враца и Плевен са планирани и осъществени комплексни оперативно-издирвателни мероприятия.

В петък е локализирана и задържана престъпна група от петима мъже, за които категорично е установено, че са извършители на кражбите по измамен начин. Групата е задържана в района на гр.Бойчиновци, обл.Монтана непосредствено след последния й удар - кражба на 7500 лева от дома на 82-годишна жена в с.Ивановци, общ.Видин.

Четиримата братя - Н.З./26г./, И.З./28г./, Д.З./31г./, З.З./33г./ и техния зет М.Г./23г./, всички от с.Чомаковци, общ.Червен бряг, обл.Плевен са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа в ОДМВР-Видин. Мъжете се придвижвали с лек автомобил "Фолксваген Пасат" с плевенска регистрация, който е иззет. При извършения личен обиск и претърсването в колата са открити и иззети откраднатите 7500 лева, както и документи (сметки и фактури) на възрастната жена от с.Ивановци, комплект ключове и ръкавици.

Петимата мъже са криминално проявени и осъждани в предходни периоди. 26-годишният Н.З. има влязла в сила присъда от Троянския районен съд преди една седмица за извършена от него кражба.

Всички действия на органите на реда са съгласувани със съответните прокуратури по съдебни райони. Работата по документиране на престъпната дейност на групата продължава, както по предварителна оценка на криминалисти задържаните мъже са съпричастни към десетки престъпления, извършвани по една и съща схема в Северозападна България и други области на страната. 

Петимата безработни мъже са превърнали кражбите чрез измама в "семеен бизнес" и занятие, чрез което генерирали сериозен финансов ресурс, поясни директорът на ОДМВР-Видин. Показателно е, че същите притежават имоти и скъпи автомобили в родното си село. По мнение на разследващите се касае за над 60 кражби, извършени от м.май до сега в цялата страна. Жертвите на престъпленията им винаги са хора от третата възраст, доверчиви и податливи на манипулации.

"Много успешна операция, с която се прекратява престъпна дейност на група, тормозела с кражбите си възрастни хора в села на различни региони в страната", каза на брифинг видинският районен прокурор г-н Красен Кайзеров. Предстои постановление на прокуратурата за удължаване на мярката на задържаните за срок до 72 часа, както и внасяне на искане в Районен съд-Видин за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".