Враца ще предлага дуално обучение на учениците
Враца ще предлага дуално обучение на учениците / Дарик Враца - архив

За първи път във врачанска област през новата учебна година ще се предлага дуално обучение на учениците. Това съобщи днес Галина Евденова – началник на Регионалния инспекторат по образованието във Враца. Три ще са паралелките, които ще предлагат тази форма на обучение, съчетаваща учене в училище и практика в реално действащи фирми. В Професионалната техническа гимназия “Н. Й. Вапцаров” във Враца дуалното обучение ще е в две специалности – “машини и системи с ЦПУ” и “микропроцесорна техника”. Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца ще предлага дуално обучение по специалностите “производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия” и “производство на месо, месни продукти и риба”. Две специалности в сферата на строителството също влизат в дуалната форма на обучение. Това са “строителство и архитектура” и “вътрешни облицовки и настилки” в Професионалната гимназия “Димитраки Хаджитошин” във Враца.

Освен тези, през следващата учебна година ще има още три нови специалности – “обслужване на заведения в общественото хранене” в СОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Криводол, “производство на кулинарни изделия и напитки” в СОУ “Христо Ботев” в  с. Габаре и “електродомакинска техника” в Професионалната агротехническа гимназия “Н. Й. Вапцаров” в Бяла Слатина.

Учениците във врачанска област, които тази година завършват седми клас, са 1593. Те ще имат възможността да кандидатстват в 27 паралелки с приемен изпит. От тях 19 са общообразователни, а 8 – професионални. Завършващите основно образование в региона са 957. Те ще могат да продължат образованието си в 38 паралелки – 26 професионални, 9 профилирани и три непрофилирани. Предлага се и задочна форма на обучение след основно образование в четири паралелки.

 

Определени са датите, на които ще се правят тестовете за прием след 7 клас. На 18 май ще е тестът по български език и литература, а на 20 май – по математика. Документите за кандидатстване ще се подават в училища-гнезда, които са определени във всеки общински център. Важно е да се знае, че тези документи могат да се подадат само в едно училище. Документи за прием след първо класиране ще се приемат от 16 до 21 юни.