/ БГНЕС
Жители на Враца излязоха на протест пред местното РИОСВ с искане да се упражнява ефективен контрол върху вноса, складирането и оползотворяването на отпадъци.

Недоволните обвиниха контролната институция в некомпетентност и в това, че не си върши работа и обслужва бизнес интереси като прикрива очевидни нарушения и по този начин се е превърнала в ОПГ.

Те поискаха незабавна смяна на ръководството на инспекцията и осигуряване на достоен начин на живот и чиста околна среда. „Поводът за протеста е, че РИОСВ-Враца, Министерството на околната среда и водите и областната управа е организирана престъпна група, аз имам доказателства. Пуснала съм съответните сигнали в прокуратурите, които правят търговия със здравето на хората.

РИОСВ-Враца се е превърнала в корпоративна организация“, каза организаторът на протеста Величка Величкова и поясни, че преди година инспекцията е била управлявана от директор, който е бил свален след разследване на КПКОНПИ, а след нея е бил назначен Христо Христов, но без конкурс.

И той е бил директор на Дирекция „Контролно-превантивна дейност“, за когото е било установено от Националната следствена служба, че Христов е извършил престъпление по служба, което е укрито и като награда го правят директор.

По думите на Величкова, той е бил назначен от бившия екоминистър Нено Димов. Според нея наследникът на Христов – Николай Йорданов отново е избран без конкурс и отделно от това е некомпетентен.

„Два пъти съм говорила с него, единият път вонеше на бъчва. Тук се носят слухове, че е пияница. Неадекватен е“, коментира тя и посочи, че недоволството е назряло заради натрупалите се прегрешения на управата.

Тя посочи, че в Бяла Слатина има цианиди, има следствено дело и документи, за който е доказано, че съдържат невярна информация. „Има циментов завод в Бели извор, в който се горят RDF отпадъци.

Над 85% от отпадъците се горят в този завод - италиански боклук и други. Тонер касетите, червеният живак, утайките от сероводород, уволнения, наглост от тяхна страна. Искаме това мафиотско управление на МОСВ, РИОСВ-Враца и областна управа да ги няма. Те са доказали и ВАС се е произнесъл, че РИОСВ-Враца са некомпетентни, както и районният съд във Враца“, обясни още Величкова.

По думите й, циментовият завод няма очистващите системи и филтри, които да предпазват гражданите и затова се носи лоша миризма от него. Тошко Стоев, който също бе на протеста, каза, че откакто се горят отпадъци в Лиляшка могила реколтата умира, а гроздето става на стафиди и затова много хора се отказват от него.

„От 4 години не бера нищо. Тази година съм решил да изтребя лозята и да насадя някаква овощна градина. Не знам какво горят в завода. Има моменти, когато не може да се стои, особено вечер. Мирише на боклук, на пластмаси, на гуми.

„Мирише на сяра, развалени яйца - най-вече от районите в близост до Колата, Сениче, дори и в Дъбника. РИОСВ са длъжни да ги проверяват, те са длъжни да имат постоянна мониторингова система.

Ние държим тя да стане онлайн и да бъде достъпна за всеки, който иска в реално време да провери какви са отпадъците, които излизат в атмосферата от горенето в Бели извор“, каза Петър Стефанов.

Той подчерта, че т.нар. нова технология за горене се използва в Европа от 50 години, а ние изоставаме с 20 години назад. Мъжът се оплака и от факта, че РИОСВ-Враца прави планови проверки и предупреждава заводите, където следва да влязат.

При протестиращите слезе директорът на РИОСВ-Враца инж. Николай Йорданов, който покани представител на недоволните, за да говорят в кабинета му. Те отказаха поканата му и поискаха от него да им осигури нормална среда на живот и да си вършат работата и заявиха, че той не е експерт и няма такива в инспекцията.

„Ние следим работата детайлно и изкъсо. Циментовият завод се контролира периодично. Нещата са в нормите. Ние правим редовно проверки. Извън нашите проверки се правят по разпореждане на министъра, на други регионални инспекции“, заяви той.

На въпрос ндали е вярно, че циментовият завод няма филтри, директорът на РИОСВ-Враца отрече заяви, че това не отговаря на истината. Величка Величкова му връчи решението на съда, в което се посочва, че институцията, която представлява е некомпетентна.
БГНЕС