Внесоха петицията за изселването на Певците
Внесоха петицията за изселването на Певците / ВМРО - Враца

Представителят на инициативния комитет Марин Връбчев внесе в деловодството на Община Роман гражданската петиция за изселването на ромската фамилия на Живко Георгиев, популярна като „Певците". Това съобщават от ВМРО, чийто председател в града е Връбчев.

Петицията е адресирана до кмета на Роман Валери Ролански и е подкрепена от 709 жители на общината, които са се подписали под исканията в нея. В нея се настоява кметът „да внесе докладна в Общинския съвет и се стигне до решение относно фамилията „Певците" за изселване на незаконосъобразно пребиващите на територията на общината нейни членове". Същевременно се настоява Ролански да обяви публично имат ли членовете на тази фамилия адресна регистрация (и ако да - къде), плащат ли данъци и настанени ли са в общински жилища (ако да - какъв наем им е определен и плащат ли го).

„На база приблизително ~12 % от населението на община Роман, положили подписите си под тези искания, се казва още в петицията, Ви вменяваме това като задължение във връзка с провежданата от Вас социална политика" - се настоява в петицията.
При внасянето на документа в общинската администрация представителят на Инициативния комитет Марин Връбчев бе придружен от 25-годишния Кристиян Узунски, който в средата на юли бе нападнат от представители на ромската фамилия „Певците", заради конфликт между него и пиян ром.

В следствие на скандалния инцидент в Роман се проведе граждански протест срещу насилието, а в началото на август в града тръгна петиция за изселването на „Певците".