В НАП възстановяват здравните права веднага
В НАП възстановяват здравните права веднага / Дарик

Възстановяването на здравноосигурителните права става след като се платят всички дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, уточнява НАП - Враца. От началото на годината гражданите, които се осигуряват за своя сметка, са с непрекъснати здравноосигурителни права само ако са плащали вноските си за здраве редовно през последните три години. 

Пропуск от три месеца за целия този период е достатъчен, за да бъдат прекъснати здравноосигурителните им права и да се наложи да заплащат всички медицински услуги, които искат да ползват. Периодът, за който трябва да е платено, се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който е оказана медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

От януари 2010 г. месечната вноска е не по-малко от 16.80 лв. В офис Враца 5942 граждани са проверили здравноосигурителния си статус, от тях - 1828  са поискали удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права и 4114  справки за месеци без данни за здравно осигуряване.

Размерът на постъпилите суми от вноски в Агенцията от трайно безработни лица от началото на годината е 408 хил.лв., което е 3,6 пъти повече, спрямо същия период на м.г. и се дължи, както на увеличения размер на месечната вноска, така и на погасените задължения за минали периоди.